Anti Doping Danmark (ADD) konkluderer med at Bjarne Riis sviktet som leder for det danske laget Team CSC. Dansken hadde kjennskap til doping blant sine ryttere.

Dette kommer fram i en rapport utarbeidet av ADD og Danmarks idrettsforbund tirsdag, som ble offentliggjort tirsdag. Den tar for seg doping i dansk sykkelsport i perioden fra 1998 til 2015. Da Riis i 2007 innrømmet bloddoping i Tour de France 1997 avviste han at det foregikk doping på Team CSC. Det viser seg å ha vært løgn.

— Helt uakseptabelt

Både Riis og to andre ledere i laget, Johnny Weltz og Alex Pedersen, har overfor utvalget innrømmet at de hadde kjennskap til doping på laget uten å reagere. Weltz innrømmer også at han vært delaktig i utleveringen av doping.

— Dessverre har undersøkelsen avdekket at dopingmisbruket på Team CSC ikke kan tilskrives enkeltutøvere. Ledelsen, med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige leder, har i det minste hatt kjennskap til doping på laget, men unnlot å gripe inn, sier direktør i ADD, Michael Ask.

— Det er helt uakseptabelt. Som leder har man et særlig ansvar og handleplikt som de etter vår oppfattelse ikke har levd opp til, fortsetter han.

Skaffet EPO

Rapporten avdekker blant annet disse punktene:

  • Bjarne Riis oppfordret Bo Hamburger (tidligere rytter) til å skaffe EPO til Jörg Jaksche (tidl. rytter).

  • Det foregikk omfattende bruk av kortison på Riis sitt lag, uten at det var medisinsk gyldig grunn.

  • Som lageier og ledende sportsdirektør, visste Bjarne Riis om at også andre ryttere på laget enn Tyler Hamilton brukte doping.

Riis skal også ha hatt samtaler meg Jaksche da han kom til Team CSC i 2004 fra det spanske laget ONCE, hvor det foregikk organisert doping, om hva laget kunne hjelpe han med. Jaksche fikk beskjed om at lagets leger «aldri ville levere EPO, testosteron eller veksthormoner til rytterne. Legene ville kun sørge for å gi kortison og Synachten (en form av kortison, jour.anm) direkte til rytterne». Jaksche skal også ha mottatt saltvannsinjektsjoner av legene for å få ned hematokrittverdiene.

Jaksche var en av rytterne som ble tatt i dopingskandalen Operasjon Puerto i 2006. ## Slipper straff

Ifølge rapporten er Riis og de øvrige ledernes manglende inngripen straffbar, men de slipper likevel ytterligere runder i rettssalen.

— Da forholdene ligger utenfor foreldelsesfristene kan vi ikke reise sak, sier Ask.

De konstaterer også at flere ryttere har brutt antidopingreglene, men at disse sakene også er foreldet.

Riis er ikke lenger involvert i sykkelsporten. Han ga seg som manager i Tinkoff-Saxo tidligere i år.

(NTB/100% Sport)