Fotballdommer og journalist Svein-Inge Thime døde mandag kveld. I fotball-Norge beskrives han som en landets beste dommere gjennom tidene – og ikke minst mannen bak utrolig mange gode historier.

Svein-Inge Thime var en kjent skikkelse i distriktet, både i kraft av sin mangeårige karriere som journalist i Stavanger Aftenblad og leder av avisens sportsredaksjon. Han var også et engasjert idrettsmenneske, og spilte selv aktiv fotball i SIF og senere Randaberg hvor han bodde. Mest kjent er han nok likevel som en av fotball-Norges beste dommere gjennom tidene. Senest i april skrev fotballkommentator Ola Bernhus følgende om Thime.

— Spør de som har levd litt, om hvem som er tidenes beste norske fotballdommer. De fleste vil svare Svein Inge Thime fra Randaberg. Ikke fordi han kunne reglene spesielt godt, for det gjorde han ikke. Ikke fordi han var en løve på dommertestene, for det var han i hvert fall ikke. Men fordi han var kampleder, ikke jurist, skrev Bernhus. I fotballmiljøet ble dødsbudskapet tatt imot med sorg.

— Dette var veldig trist å høre. Jeg hadde ham som dommer mange ganger og har bare positivt å si om Svein-Inge, sier Viking-direktør Arne Larsen Økland.

Økland mener Thime var en av Norges alle beste dommere. Han har mange minner fra kampene han spilte med Thime som dommer. Spesielt godt husker han en kamp i intertotocupen på slutten av 70-tallet. Bryne spilte mot østerrikske Sturm Graz og ledet komfortabelt 2-0 på hjemmebane. Kampen ble ledet av Thime, men østerrikerne var mildt sagt lite fornøyde med dømmingen.

— Jeg syntes han dømt godt og mente østerrikerne ikke hadde noe å klage over. Men et stykke ut i kampen ble jeg lagt i bakken. Det var et så soleklart straffespark som man kan tenke seg, men Svein-Inge valgte å ikke blåse. Jeg spurtet bort til ham og ropte at det var straffe.

— Ja, jeg vet det, Arne, men hadde jeg blåst på den ville de gått av banen, sa Thime

— Det hadde han helt rett i og derfor kjøpte jeg forklaringen og klaget ikke mer, sier Økland og humrer godt.

Forbilde

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen mener det var Thime som satte dommerne på kartet, og det på en veldig positiv måte.

— Ved hjelp av god humor og et glimt i øyet løste han situasjoner på en veldig fin måte, selv om framgangsmåten ikke alltid sto i regelboken, sier Pedersen.

Pedersen, som selv var en toppdommer på 80— og 90-tallet, mener Thimes prestasjoner som dommer har vært til inspirasjon for dommergenerasjonen som kom etter ham.- Karrieren hans som dommer gikk mot slutten da jeg kom opp, men han var en dommer som var et forbilde for mange av oss. Da jeg dømt i Stavanger var han ofte innom garderoben for å si hei. Han var en fin mann med et stort hjerte, sier Pedersen.

Gode minner

Programleder og journalist i TV 2, Davy Wathne, husker Thime som en veldig god dommer, og ikke minst en veldig god kollega.

— På 70-tallet var det mye mer humor og guttaktig lek i norsk fotball. I dag er det mer gravalvor der mye handler om penger. Svein-Inge Thime var et barn av sin tid og han passet den tiden veldig godt, sier Wathne.

Også Wathne mener Thime er den beste norske fotballdommeren gjennom tidene.

— Han burde dømt finaler i både VM og serievinnercupen, men Svein-Inge tok ikke ting så veldig formelt, og det ble dessverre brukt imot ham, sier Wathne.

Svein-Inge Thime fra tiden som dommer.

Wathne beskriver Thime som en person med mye humor og en veldig god latter. Thime var alltid et sosialt midtpunkt og en knakende god historieforteller.Wathne, som har en fortid som sportsjournalist i Bergens Tidende, minnes da de skulle til det tidligere DDR for å dekke landslaget. Thime hadde glemt igjen passet sitt hjemme.

— Likevel klarte han å komme seg inn i DDR. På den tiden var det utenkelig. Da vi var der nede spøkte vi med at han ikke kom til å komme seg hjem, men han fikset det også. Inn og ut av DDR uten pass. Utrolig! Det er veldig trist at Svein-Inge har gått bort. Jeg merker jeg blir i godt humør av å tenke på alle minnene, sier Wathne.

En døråpner

Etter at dommerkarrieren var over jobbet Thime videre som journalist i Stavanger Aftenblad. På 80-tallet var han leder av sportsredaksjonen og i 1990 ble han etterfulgt av mangeårig journalist, sportsleder og redaktør i Aftenbladet, Egil Ø Nærland.

— Det var alltid spesielt å være med Svein-Inge på sportsarrangement, for han var alltid den største kjendisen. Han var en veldig god døråpner og jeg ble kjent med veldig mange gjennom å jobbe med ham. Det var veldig nyttig for journalistikken, sier Nærland.

Thime hadde hjerteproblemer de siste årene og mandag kveld fikk han plutselig hjertestans. Selv om livredning ble forsøk ville ikke hjertet i gang igjen. Svein-Inge Thime døde i sykebilen på vei til sykehuset, skriver sønnen Per Thime på Facebook.

Thime ble 74 år gammel. Han etterlater seg kona Anne Marie, fire barn og sju barnebarn.