Oilers-trener Petter Thoresen er ikke veldig omtrentlig. Budskapet er klart og tydelig. Han sier det han mener og venter at spillerne følger opp og leverer. Gjør de ikke det, havner de på benken. Eller på tribunen.

Ta Rudolfs Balcers for eksempel. Etter en meget god start på sesongen – med mål i nærmest hver eneste kamp – har det gått tyngre den siste tiden for det 18 år gamle stortalentet som fortsatt er toppscorer i Oilers med 12 mål på 21 kamper. På de siste fem kampene har han bare produsert ett eneste poeng. Mot Lillehammer torsdag kveld er han plassert på benken som ekstraangriper.

— Balcers har vært litt borte i det siste, kommenterer Thoresen.

Higson i Johansson-møte

Enda lenger borte er Jonas Johansson. Den 31 år gamle svenske angriperen har slitt etter overgangen til Oilers i sommer. Kveldens kamp mot Lillehammer ser han fra tribunen. Sportsdirektør Pål Higson hadde tidligere denne uken et møte med Johansson om hans fremtid i klubben. Spilleren selv ønsker å si minst mulig til Aftenbladet om hvordan han opplever situasjonen, men ifølge Higson jobbes det nå for å finne en løsning som er til å leve med for begge parter.

— Det er ikke en bra situasjon for noen. Vi har hatt egentlig hatt en dialog om dette med Johansson over lengre tid – om rollen hans i laget. Så vil jeg gi spilleren ros for måten han har opptrådt på. Han er en gjennomprofesjonell mann som hele tiden jobber for å bli bedre, sier Higson.

Oilers-direktøren har de siste ukene vært på den amerikanske østkysten for å speide etter nye spillere og knytte kontakter i de forskjellige klubbene. Noen nye spillere hadde han ikke med seg da han landet på Sola mandag, men Higson bekrefter nå at Oilers jobber aktivt med å styrke laget.

— Ja, det kan skje noe ganske kjapt. Vi sjekker konkrete navn og håper å ha en ny løper klar med det første. Det blir sannsynligvis en nordamerikansk allrounder, en soild spiller som kan bekle flere roller, sier Higson.

Røste Fossen løftes frem

Selv om Petter Thoresen trolig må vente noen dager til på forsterkninger, kan han glede seg over å ha Stian Høygård tilbake. 28-åringen har vært sykemeldt siden seriestarten i september og spiller sin første kamp mot Lillehammer torsdag. Hans retur fører til endringer i rekkene.

— Vi skal spille raskere, være mer direkte, luke bort pucktap og spille med høyere intensitet, forklarer Oilers-treneren om endringene som blant annet gir Petter Røste Fossen en større rolle i laget.

24-åringen fra Kongsberg har vært blant lagets beste i høst og belønnes nå med mer istid og en plass i den ene overtallsoppstillingen til Oilers. Det er en ganske markant endring fra måten Røste Fossen har blitt brukt på de siste sesongene. Den kraftfulle angriperen har tidligere vært en del inn og ut av laget.

— Det er veldig godt å få tillit. Jeg har hele tiden ment at jeg har hatt mer å komme med enn bare å være en grovarbeider. Før denne sesongen bestemte jeg meg for å tørre litt mer. Jeg ville prøve å spille litt mer ishockey, og gjøre noe med karrieren min. Jeg er ikke den som er best med pucken, men jeg mener selv at jeg har en del andre gode kvaliteter som de fleste lag har bruk for. Så betyr det egentlig ikke så mye om jeg spiller i første- eller fjerderekken. Men istid og tillit er viktig. Det har jeg fått nå, sier Røste Fossen – som bør ha spilt seg inn i landslagsdiskusjonen gjennom gode prestasjoner over lang tid i høst.