RIO DE JANEIRO: Onsdag natt norsk tid løper han semifinale på 400 meter hekk i OL. Hvem skulle trodd det på samme tid i fjor? Ingen. Da drev han nemlig ikke med hekk. Etter én sesong med satsing på langhekken er han plutselig nummer fem i verden!

Er nivået dårlig? Nei, det er bare Karsten Warholm det er noe spesielt med.

LÆRER OG ELEV: Leif Olav Alnes med Karsten Warholm i Rio de Janeiro. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Det er en gave å få lov til å jobbe med en sånn utøver, sier trener Leif Olav Alnes. Han har overtatt ansvaret for multitalentet etter at Warholm flyttet til Oslo, vekk fra gamletrener Arve Hatløy i Ulsteinvik. Alnes, som i sin tid hadde ansvaret for Geir Moen, skal løfte gutten ytterligere. Det trenger ikke å bli noe problem. Vi snakker om en utøver som elsker å perfeksjonere seg.

Allerede verdensmester

Fot folk som ikke følger friidretten så nøye, dukket Warholm opp før første gang under EM i Amsterdam forrige måned. Der satte han norsk rekord i semifinalen og gikk til finalen. I finalen ble satstingen litt overmodig og Dimna-gutten fikk betale på oppløpssiden. Det ble sjetteplass.

For dem som følger friidretten nøye har Warholm i mange år vært et helt spesielt navn. Allerede i 2013 ble han verdensmester. Da i U18-klassen i åttekamp.

I fjor fikk han sølv i junior-EM både i tikamp og på 400 meter. Warholm tok sjokkerte konkurrentene ved å ta 400-meterløpene innimellom tikampøvelsene!

Tåler han tre løp?

I forsøket på langhekken på Olympiastadion mandag satte 20-åringen norsk rekord for fjerde gang i år. Da banket han også Javier Culson — sølvvinneren fra London-OL. 48,49 brakte ham også opp på femteplass på årets verdensstatistikk – og vi snakker altså om en unggutt som har sin første sesong hvor han satser på 400 meter hekk!

— Det er helt vilt. Han blir et trekkplaster på Bislett Games neste år, sier Steinar Hoen, som likevel vil dempe forventningene til fortsettelsen i OL.

— Han er ung, og det gjenstår å se om han tåler tre løp på så kort tid. Men det er en fyr norsk friidrett vil få mye glede av i årene som kommer. Han har et ufattelig potensiale.

Over til tikamp?

Warholm ville ikke vært Warholm om han ikke hadde hatt lyst på noen nye utfordringer. Neste år «truer» han med å satse på tikamp – hans gamle hjertebarn. For sunnmøringen behersker mer enn langhekk. Det beviste han under ungdoms-NM for noen år siden. Da stilte han opp i åtte øvelser og vant samtlige!

Den eneste gangen Warholm er blitt «starstruck» i OL-landsbyen var da han møtte Ashton Eaton – OL-vinneren i tikamp fra London og også tidligere verdensmester.

Også i sine holdninger utenfor banen er Warholm noe for seg selv. Under NM på Askøy ble han snytt for norgesrekord på 400 meter fordi tidtageranlegget sviktet. Da ble han rasende? Nei da, unggutten mente han ikke hadde noen rett til å bli forbannet når så mange frivillige stilte opp for at mesterskapet skulle bli noe av!

Karsten Warholm er noe for seg selv.

Og snart noe for hele Norge.