SJUSJØEN: — Jeg har vel ikke vært så sterk fysisk siden 2011, forklarte Tarjei Bø etter lørdagens annenplass.

— Oddsen på at Tarjei kommer til å vinne verdenscupen sammenlagt kommer nok til å bli ganske høy. Det er bare å spille, understreket Johannes Thingnes Bø.

— Hehe, ja, han har i hvert fall ikke penger å sette på noe som helst. Han har nettopp kjøpt seg ny leilighet, svarte storebror Bø etter annenplassen på sprinten i sesongåpningen på Sjusjøen.

Seierstørken endte altså ikke for Tarjei Bø selv om det så glimrende ut halvveis. Han traff alle på liggende og gikk styggfort i løypa.

Ergret seg ikke

— Halvveis var det perfekt. Men når man bommer på to på stående er det helt ok ikke å vinne. Skal man vinne en sprint er én bom maks, forklarte han.

Vinneren Simon Schempp nøyde seg med én bom, og tyskeren slo Bø med 13,7 sekunder.

Verdenscupen starter om snaut to uker i Östersund, men startlisten på Sjusjøen var av høy klasse. Annenplassen er et bevis på at ryktene om storebror Bøs fenomenale arbeidsinnsats i sesongoppkjøringen er riktige.

— Jeg har vel ikke vært så sterk som dette siden sesongen 2010-2011, sa han.

Da vant han også verdenscupen sammenlagt.

VM aller viktigst

— Jeg har ikke tenkt veldig mye på verdenscupen foran denne sesongen. Det er VM i Oslo som er hovedfokus. Men jeg skal gå det aller meste i verdenscupen bortsett fra en helg i Canada. Jeg håper jo å få med meg pallplass etter pallplass, forhåpentlig noen seiere også – før VM. Så jeg tror jeg kan henge med i sammendraget, men jeg har ikke lagt opp sesongen for å vinne verdenscupen, forklarte han.

Foran denne sesongen har Tarjei Bø klart det mesterstykket å holde seg frisk. Slik har det ikke vært siden den nevnte vinnersesongen 2010-2011. — Det betyr at jeg har kunnet gjøre den treningen jeg har ønsket å gjøre for en gangs skyld. Det har ikke vært noen skjær i sjøen. Jeg har trent over 100 timer fysisk hver måned i oppkjøringen, og det er den forskjellen som gjør at du får de siste prosentene som du trenger.

Tåler et avbrekk

— Nå har jeg et så godt grunnlag at jeg også vil tåle et eventuelt avbrekk i løpet av vinteren. Så det ser veldig bra ut uansett hvordan man vrir og vender på det.

På den stående skytingen lørdag var forholdene utfordrende. Vinden tok et godt tak.

— Jeg hadde bestemt meg for å kjempe dersom jeg kom i en slik situasjon, ikke bare gi opp. Så jeg gjorde det jeg skulle, men dessverre ble det bom. Men det er fin trening. Det blir alltid slike forhold i Östersund.

Lillebror Johannes Thingnes Bø ødela sine sjanser med tre bom på liggende.

— Bortsett fra liggende var det bra. I fjor ble jeg nummer ti her, og nå nummer seks. Det føltes bedre enn på samme tid i fjor, sa yngstemann Bø som var et drøyt minutt bak vinner Schempp.

— Jeg var litt anspent og litt for ivrig i starten – som vanlig. Men det er et godt tegn, og det var veldig bra å kunne fylle på stående i vinden, sa Thingnes Bø som var den eneste i topp ti som slapp strafferunde på stående.

Martin Fourcade, som er de flestes favoritt til å vinne verdenscupen sammenlagt, fikk tre bom totalt og havnet på fjerdeplass. Det er ikke så ofte han må se storebror Simon foran seg på resultatlisten, men det måtte han på Sjusjøen.

PS: Ole Einar Bjørndalen sto over lørdagens renn, men skal etter planen søndagens fellesstart. For ett år siden vant han nettopp denne distansen under sesongåpningen.

Heller ikke Emil Hegle Svendsen stilte opp lørdag, og det er svært usikkert om han går fellesstarten søndag.