Torsdag hevdet Grigory Rodsjenkov, tidligere leder for Russland antidopinglaboratorium, i et intervju med New York Times at minst 15 russiske medaljevinnere var dopet under Sotsji-OL.

Grigory Rodsjenkov var sjef ved laboratoriet som behandlet dopingtestene under OL i Sotsji for to år siden.

I 2009 inngikk Antidoping Norge et samarbeid med den da ferske russiske antidopingorganisasjonen RUSADA, for å utvikle organisasjonen til å bli en effektiv dopingjeger. Til arbeidet ble det bevilget 600.000 kroner fra Utenriksdepartementet. I 2012 ble samarbeidet forlenget til over Sotsji-OL i 2014. Støtten ble da økt til 900.000 kroner.

Den norske antidopingorganisasjonen fikk altså 1,5 millioner kroner for å styrke russisk antidoping. Pengene dekket Antidoping Norges kostnader i samarbeidsprosjektet.

Bakgrunn:

— Avstanden ble større

Antidoping Norge avholdt en rekke møter med RUSADA, og de hadde blant annet en person i Russland som drev med opplæring av personell. Ettersom mesterskapet nærmet seg, merket imidlertid Antidoping Norge at samarbeidet ble stadig kjøligere.

— Vi opplevde at jo nærmere vi kom OL i Sotsji, desto mer avstand ble det i samarbeidet, sier daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim til Aftenposten.

- På hvilken måte opplevde dere det?

— Det var mindre interesse på møtene, færre mennesker deltok og vi opplevde at det ikke hadde samme prioritet. Da vi var på et møte i Russland i 2013, fikk vi beskjed om at det ikke var behov for norske kontrollører under OL i Sotsji.

- Hva tenkte dere om det?

— Det var noe vi ikke fikk gjort noe med. Det vi kunne gjøre var å ta prøver av norske og russiske utøvere i forkant av OL i samarbeid med WADA. Og det gjorde vi. Vi opplevde også at RUSADA ble koblet av OL i Sotsji. De vi hadde gitt råd og veiledning hadde ikke noen rolle. Det var organisasjonskomiteen som hadde kontrollen under OL.

- Hva tenker du om disse dopingbeskyldningene etter alt arbeidet dere har lagt ned for å hjelpe RUSADA?

— Vi er svært skuffet over at situasjonen ikke er blitt noe bedre, sier Solheim.

Han sier at Antidoping Norge har hatt veldig lite kontakt med Grigory Rodsjenkov, den tidligere laboratoriesjefen som torsdag fremsatte beskyldninger om utstrakt russisk doping under Sotsji-OL.

I løpet av 2014-lekene ble opp mot 100 skitne urinprøver fjernet, ifølge Rodsjenkov.

Anders Solheim er svært skuffet over beskyldningene om utstrakt russisk doping under Sotsji-OL.

— Et spill for galleriet

Antidoping Norges samarbeid med RUSADA ble avsluttet i 2014. — Det er brukt mye ressurser på å få det russiske antidopingarbeidet til å bli i henhold til WADA-standarder, blant annet fra Norge. Det virker bare som det var et spill for galleriet. Samarbeidsnasjoner er blitt brukt for at det skal se bra ut. Disse burde jo nå kreve pengene tilbake fra russiske myndigheter, mener TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

— Vi har vært tydelige på at vi kunne gi russerne råd og veiledning for å styrke antidopingarbeidet. Vi kan ikke ta ansvar for hvordan de velger å anvende den kunnskapen, sier Solheim.

RUSADA ble i november i fjor suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA) for brudd på organisasjonens regler. Det russiske antidopingarbeidet er nå satt under administrasjon. Det britiske antidopingbyrået (UKAD) har fått et midlertidig ansvar for testing av russiske utøvere.

Ifølge Sky News føler dopingkontrollører for UKAD seg motarbeidet i testingen av russiske utøvere.

— Jeg kan ikke se at russisk friidrett eller russisk idrett har noe på den internasjonale idrettsarenaen å gjøre så lenge det er som nå. Russland har fått beskjed om å skjerpe seg, og så ser det egentlig ikke ut til at det er blitt noe bedre, sier Kaggestad.

— Hvis du kan lure deg unna positive tester eller ikke gjøre noen ting, som er tilfelle mange steder, uten at det får konsekvenser, er det ikke noe incitament for de som styrer ressursbruken til å ta tak i det. Det WADA kan gjøre er å stenge antidopingarbeidet i landet, men det får ingen konsekvenser for de som styrer utviklingen. Det skjer først når man ikke får delta, sier Anders Solheim.

Forventer WADA-undersøkelser

I et intervju med The New York Times forteller Grigory Rodsjenkov at han utviklet en dop-cocktail med tre ulovlige midler som ble gitt til dusinvis med russiske utøvere.

Rodtsjenkov forteller at han før lekene fikk en liste over utøverne som deltok i dopingprogrammet. Listen kom fra idrettsdepartementet og skulle brukes under lekene. Om utøvere på listen vant medaljer, måtte deres dopingprøver byttes ut med «rene» prøver avgitt tidligere.

Solheim forventer at WADA nå vil gjøre det de kan for å undersøke påstandene Rodsjenkov kommer med. Han sier at Antidoping Norge vil påvirke der det er mulig for å styrke tilsynsarbeidet.

— Det må undersøkes. Hvis det er sånn at en laboratoriesjef er med på juks og fanteri, er det klart det blir vanskelig med antidopingarbeid, sier Solheim.

Alexander Legkov navngis som en av 15 russiske medaljevinnere som skal ha vært dopet under Sotsji-OL. Han nekter for anklagene. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB scanpix

— Idretten blir maktesløs

— Disse beskyldningene er oppsiktsvekkende i form av at her er det gjennomført testing, og så er det opplagt at testingen har vært bra nok til at noen innenfor russisk idrett har bestemt at disse prøvene må trikses med så svarene ikke kommer ut i andre enden. Det er et forsvar av de dopede utøverne. Idretten er ganske maktesløs overfor denne type kyniske handlinger, sier Kaggestad, og legger til:

— Her har man bygd opp en tro gjennom en lang prosess for å styrke Russlands troverdighet som arrangør av OL. Alt blir jo nå ødelagt. Tilliten til systemet blir ødelagt av disse avsløringene.

Putin-talsmann: — Grunnløse påstander

Russiske utøvere, idrettstopper og politikere har gått knallhardt ut mot beskyldningene om utstrakt doping under Sotsji-OL.

Ekspert i TV 2, Mads Kaggestad. Foto: NTB scanpix

— Dette ser ut som grunnløse påstander. Det ser rett og slett ut som bakvaskelser fra en avhopper, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.- Noen sår tvil om troverdigheten til Rodsjenkov. Men jeg minner om at det samme skjedde med Floyd Landis og Tyler Hamilton rundt avsløringen av Lance Armstrong. Det er sjelden varslere ikke har rett. Vi må heller ikke glemme at han har nytt stor anerkjennelse som en av de største dopingekspertene på den internasjonale arenaen. Vi må være forsiktig med å hogge hodet av varsleren. Det at han har vært med på dette, er noe som kanskje svekker hans troverdighet, men samtidig styrker det innsikten i hvordan dette ble gjennomført, påpeker Mads Kaggestad.

TV 2-eksperten mener den økende åpenheten rundt dopingproblematikken kan føre til en situasjon som gradvis kan bli bedre, men på kort sikt er han mer pessimistisk:

— Jeg kan ikke se for meg at WADA har kraft til å finne ut av dette på en skikkelig måte slik at de kan dømme. Det viser bare utfordringen med at idretten selv skal holde orden i eget hus, og i tillegg møter krefter som er mye større og sterkere enn seg selv, fastslår Mads Kaggestad.

Podkasten Aftenpodden sport: Lytt og abonnér i Itunes eller hør episoden her nå: