— Dette er den nest sterkeste turneringen noen sinne. Det er klart at det ligger mye prestisje i å vinne årets Norway Chess, sier historiker og sjakkekspert, Hans Olav Lahlum.

I dag samles ti av verdens beste sjakkspillere seg i Rogaland. I nesten to uker skal noen av de skarpeste hjernene i verden kjempe om heder, ære og 100.000 euro på 64 ruter.

Geir Sune Østmoe og Hans Olav Lahlum er sjakkekspertene under årets Norway Chess. De mener det ligger svært mye prestisje i årets sjakkturnering.

— Jeg vil tørre å påstå at dette er en av de mest ettertraktede turneringene å vinne, fortsetter Lahlum.

Alle vil slå Magnus

I dag inspiserte historikeren slagmarken sammen med ekspertkollega Geir Sune Østmoe. Ute på idylliske Flor og Fjære flyttes første brikke i ettermiddag.

— Forholdene for sjakk er jo særdeles tiltrekkende, humret Lahlum om stedet.

For stedet er viktig. At så mange høyt rangerte spillere befinner seg på norsk jord, gjør at Magnus Carlsen lever farlig, mener Lahlum.

— Magnus (Carlsen journ.anm.) har vunnet hver turnering han har deltatt i etter at han ble verdensmester. Den seiersrekken er det nok noen som ønsker å slå, sier Lahlum.Under Norway Chess i fjor ble Carlsen nummer to. Da var det russeren Sergey Karjakin som sto igjen som vinneren.

— Men da var det greit. Nå har vi høyere forventninger til at Magnus skal gjøre det bra. I tillegg betyr det svært mye for motstanderen å slå den regjerende verdensmesteren på hjemmebane, fortsetter Lahlum.

Roser arrangøren

Norway Chess arrangeres for andre gang i år. Sjakkekspertene skryter av hva arrangørene har fått til på den korte tiden.

— Arrangørene har gjort en kjempejobb med å få til en turnering som dette. For at noe slikt skal overleve er sponsorer helt avgjørende, og det viser det seg at denne regionen har, sier Lahlum.

Sjakkeksperten er ikke i tvil om at Rogalands sterke næringsliv er en viktig faktor. Likevel er det en annen gruppe som kanskje er enda viktigere: Publikum.

— Nå er vi i en helt annen situasjon. Carlsen startet en bølge etter at han vant VM, noe som også har gjort at sjakken har fått mer tid i media. Alt dette betyr mye når du skal arrangere en stor turnering som dette, sier sjakkeksperten.

Stjernegalleri

Carlsen vil møte tøff motstand under årets Norway Chess. Til tross for at turneringen er ny, betyr ikke det at det er mangel på stjernespillere eller anerkjennelse i sjakkmiljøet.

— Det er veldig gøy at verdenseliten velger å komme til Norge og Stavanger for å spille sjakk, sier Østmoe, og sier seg enig med Lahlum: Dette er en prestisjetung turnering.

— Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke hadde trodd at jeg skulle kommentere sjakk, med så store spillere, i Norge, fortsetter han.

Både Østmoe og Lahlum tror Levon Aronian fra Armenia kan bli Carlsens største utfordrer.

— Aronian er ranket som nummer to i verden. Likever gjorde han det ikke så bra i kandidatturneringen, derfor er han nok svært revansjesugen, sier Lahlum, mens Østmoe nikker tilbake.

I dag: Lynsjakk

På Flor og Fjære i dag står lynsjakk på programmet. Her avgjøres det hvem som starter med hvite brikker i de klassiske partiene senere i turneringen. For vi har mye god sjakk å se fram til, mener Lahlum og Østmoe.

— Vi gleder oss veldig, sier Østmoe.