Chennai (aftenposten.no): — Oppladningen i Muscat har vært perfekt for Magnus. Han har kunnet drive flere former for ballspill og annen trening og bade i Oman-gulfen, sier manager Espen Agdestein, som møter Aftenpostens korrespondent på Hyatt Regency i Chennai, der han foretar de siste forberedelser før den unge stormesteren ankomst.

— Magnus er litt sensitiv for støy når han er konsentrert om spillet. Blant annet må vi på forhånd sjekke om aircondition-anlegget bråker for mye, sier manageren.

Hemmelige hjelpere

Den offentlig kjente del av Team Carlsen består foruten Agdestein av lege Brede Kvisvik, sikkerhetsansvarlig Bjørn Nesse, far og styreleder Henrik Carlsen og kokken Magnus Forssell.

I tillegg kommer sekundantene som får den svært krevende oppgaven med å bistå stormesteren med å planlegge hvert parti, og især åpningene.

Hvem disse svært så hemmelige spesialistene er, eller hvor mange de er, vil Agdestein slett ikke at Viswanathan Anands team skal få kjennskap til gjennom mediene.

Strandliv

På fridagene mellom partiene vil Carlsen og teamet koble av i luksuriøse Fisherman’s cove ved Bengal-bukta, en times kjøring fra Chennai sentrum og VM-hotellet Hyatt Regency. Også her blir det mulighet for den fysiske treningen som verdenseneren på den offisielle sjakk-rankingen legger så stor vekt på.

— Magnus har gjennom sin fokus på trening på mange måter tilført noe nytt til sjakkmiljøet, som kan sammenlignes med hvordan Tiger Woods har satt en standard for golfspillere, mener Agdestein.

Familie

Også Carlsens mor og tre søstre vil være tilstede når VM-kampen starter, det samme vil også representanter for hans fem sponsorer og et stort antall nordmann blant det sjakkinteresserte publikummet. Mer enn 500 akkrediterte journalister fra hele verden vil følge turneringen, med direkte sending i svært mange kanaler.

— Magnus kan bli den første sjakkverdensmester fra Vesteuropa på76 år, siden Max Euwe tapte tittelen i 1937. Hele verden er interessert i det som nå skal skje i Chennai. Da Magnus i vår fikk plass på Time Magazine’s liste over de 100 mest innflytelsesrike personer i verden, var det fordi han i tillegg til sjakkmiljøene, inspirerer skolebarn. Den aller første utøver deltagere i skolesjakk-programmer hører om, er nettopp Magnus Carlsen, sier Espen Agdestein om den voldsomme interessen for VM-kampen.

Hvis Carlsen ikke skulle lykkes denne gang, vil han da gjøre et nytt forsøk på å erobre VM-tittelen senere?

- Det diskuterer vi overhodet ikke! Tap finnes ikke på agendaen. Magnus er helt sikker på å vinne.

- Men helt uten nerver er vel ikke 22-åringen når han tar fatt på VM-turneringen?

— Nei, selvfølgelig ikke, svarer Agdestein.

FAKTA:

Verdensmesterskapet i Chennai

Prispenger: 15 milllioner kroner – vinneren får ni millioner, taperen seks.

Tittelforsvarer: Viswanathan Anand (43), India,

Utfordrer: Magnus Carlsen (22), Norge

Første parti av 12 spilles lørdag 9. november, siste er planlagt tirsdag 26. november.

Den av stormesterne som først når 7 eller 6,5 poeng, erklæres som vinner.

I tilfelle det står 6-6 etter12 partier, spilles først fire raske partier, om nødvendig etterfulgt av lynsjakk og i siste instans ”sudden death”.