Til nå har kun risikogrupper blitt vaksinert mot hepatitt B, det vil si barn av smitteførende mødre, eller barn med foreldre fra land der det er høy forekomst av hepatittviruset.

Den nye vaksinen skal inngå i barnevaksinasjonsprogrammet, det vil si vaksiner som gis til barn fra de er mellom seks uker gamle og til de går ut av ungdomsskolen. Vaksinen skal beskytte mot akutt og kronisk leverbetennelse, som igjen kan føre til skrumplever og leverkreft.

— Det er en alvorlig sykdom, der spesielt de minste barna risikerer å bli kronisk syke. Kroniske bærere er de viktigste smittekildene for hepatitt B, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av Stortingets helse- og omsorgskomité til Aftenposten.

Vaksinen kan bli tilgjengelig fra og med neste år. Men innen den tid skal først alle høringsinstanser komme med innspill.

I forrige måned opplyste Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin at det blir utlyst anbudskonkurranse for å avgjøre hvem som skal levere vaksinen. Det er Folkehelsa som har anbefalt regjeringen å innføre vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet. (©NTB)