— Men regjeringen vil ta en avgjørelse som gjør det trykt å bo på Fedje også i framtiden, lovet statsråden da hun møtte den yngste generasjon på øya på Fedje skoleStatsråden kunne ikke si når avgjørelsen blir tatt, men lovet grundig vurdering av hevingsalternativet.

— Dilemmaet er at Det Norske Veritas har konkludert med at heving er det mest risikofylte, sa hun

Har bestemt segMens statsråden fortsatt vil vurdere, har flere andre bestemt seg. På brygga på Fedje fikk fiskeristatsråden høre at Naturvernforbundet i Hordaland etter en grundig vurdering går inn for heving. Det samme standpunktet inntok SVs stortingsgruppe onsdag.

Statsråden kom til Fedje med losbåten, og møtte straks det sterke engasjementet på øya. Lokalbefolkningen hadde møtt opp med fakler og plakater og oppfordret statsråden til å gå inn for heving av den tyske ubåten U-864. — Folk er redde for å spise fisken fra havet rundt ubåten. Norge som fiskerinasjon har ikke råd til det dårlige omdømmet dette gir oss, sa Marie Karlsen, en av innbyggerne som har engasjert seg sterkt for heving.

— Kvikksølv vekk«Vi meiner ikkje å vere frekk - men vi forlanger at kvikksølvet skal takast vekk» lød det taktfast fra ungdommene på Fedje da statsråden kom til Fedje skole.

Elevene hadde forberedt seg med sang og tale til møtet med Helga Pedersen, og de stilte henne spørsmål om ubåten. - Hva ville du gjort hvis ubåten lå i din hjemkommune, spurte elevene.

— Jeg kan love dere at jeg vil behandle ubåten som om den lå i mine egne fjæresteiner, sa statsråden og la til at penger ikke er avgjørende for avgjørelsen regjeringen skal ta.

JordskjelvStatsråden ble også spurt om hva som ville skje ved et jordskjelv. Hun viste til at Veritas har beregnet at en tildekket ubåt vil tåle et jordskjelv av en størrelse som bare skjer hvert 100. år. Veritas har også beregnet at tildekking vil være trygt i 3.400 år.

— Vi vil høre på lokalbefolkningen, det er derfor jeg er kommet hit til Fedje, men vi må også vurdere risiko ved alternativene, framholdt statsråden.

Ordfører Kristin Handeland (Ap) oppfordret statsråden sterkt til å høre på engasjementet og bekymringen hos lokalbefolkningen og gå inn for heving.

Vente på avgjørelse- Vi ville vise statsråden det sterke engasjementet også hos de yngste, derfor tok vi henne med på skolen. Dette er ikke noe elevene bare har jobbet med de siste 14 dagene, de er oppriktig engasjert, sier ordføreren til NTB.

Hun hadde ikke ventet at statsråden skulle legge fram avgjørelsen i saken under besøket.

— Vi venter i spenning, men vi er ikke så opptatt av om avgjørelsen kommer før eller etter jul. Det viktigste er at avgjørelsen er den vi håper på, sier Handeland. (©NTB)