Dette er to av elementene i helseminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) samhandlingsreform, som skal legges fram i april, skriver VG.Hanssen mener det bør settes et mye lavere tak på antall pasienter enn i dag. Hver fastlege kan ha opptil 2.500 pasienter, men Hanssen mener antallet bør senkes ned mot 1.000. — Fastlegen må få mer tid til hver pasient. De må også belage seg på å bruke mer av tiden sin på oppgaver som skolehelsetjeneste og sykehjem. I dag bruker de rundt 20 prosent av tiden på dette. Denne andelen bør dobles til om lag 40 prosent, sier Hanssen.

For å få til omleggingen, vurderer han å øke antall fastleger fra dagens 4.400 til 6.600. Dagens system legger opp til at legene får best lønnsmessig utbetaling ved å ha lange lister og behandle mange pasienter. Hanssen ønsker å endre på dette slik at fastlegene i stedet skal få betalt for å bruke mer tid på pasientene.

Helseministeren ser også på muligheten for å la kommunene få noe ansvar for å finansiere sykehusene. Det vil gi et insentiv for å forebygge og behandle tidligere, mener han, og antyder at kommunene kan komme til å måtte betale 10-20 prosent av det sykehusbehandlingen koster. (©NTB)