I første uken av januar morsmålsdebuterte Berggren på andreskiven «Lilyhamericana», der tittelens «c» er det eneste igjen av engelsken fra hans første plateutgivelse fra 2018.

Etter strålende anmeldelser er han førstkommende helg klar for americanafestivalen Interstate 20 på Vulkan Arena i Oslo – som bortimot eneste artist som synger på norsk av et solid beite kandidater.

– Jeg syns det er litt rart å være nærmest den eneste norskspråklige artisten på en norsk køntrifestival, men alle må jo få lov til å gjøre hva de vil selvfølgelig, sier Johan Berggren til NTB.

Tjukt teppe

Hvorfor han selv ville det? Arbeidet med den engelskspråklige debuten fikk Berggren til å innse «hvor filtrert jeg fremsto i forhold til den personen jeg faktisk er», forklarer han:

– Det er et tjukt teppe mellom meg og de låtene, noe som ble en ulempe for meg som låtskriver, da jeg helst vil være så nærme både låten og publikum som mulig. Det jeg setter aller mest pris på hos en låtskriver er jo hvor nær vedkommende klarer å komme innpå lytteren. Dette fant jeg aldri på engelsk, og det kan jeg også slite med å finne hos mange.

Å melde overgang til norsk gjorde at han fikk dratt med seg dialekten sin, så vel som håndfaste ting folk sa til ham som han «anser som gull verdt for låtskrivere». Og det gjorde noe med tekstene hans:

– Ved å vri om til norsk kunne jeg være 100 prosent meg selv, der jeg på engelsk følte at det alltid var et gap mellom meg og den jeg egentlig var.

En til kom

Kort etter at intervjuet med Berggren ble gjort, melder Interstate 20 at nok en norsksyngende artist er på plass – nemlig Jørund Vålandsmyr, i en presentasjon av det blomstrende, norske americanamiljøet.

Med bandet Country Heros synger Vålandsmyr honky tonk på originalspråket, mens den sene fjorårsdebuten «Til dere som er lykkelige» med bandet Menigheten kom på norsk – og havnet høyt oppe på en rekke årsbestelister. Vålandsmyr er ikke med på at han har bestemt seg for å skifte språk.

– Jeg skriver fortsatt på engelsk og det kommer en skive til fra Country Heroes, men for øyeblikket brenner jeg for Menigheten, sier den høyreiste sangeren med den store stemmen, og røper det vanskeligste:

Sørlandskristelig

– Det var å finne måten å synge på. Jeg hadde store problemer med å høre meg selv skarresynge på norsk. Syns alt hørtes sørlandskristelig ut, sier Vålandsmyr fra Eydehavn ved Arendal.

Til slutt ble det likevel en styrke å bruke dialekten. Han ble overrasket over hvor godt han likte å skrive på norsk, noe han gjør sammen med Bernhard Vigen. Men påpeker hvordan han selv blir mer opptatt av teksten når han hører norsk på norsk.

–Du bør skrive litt over snittet interessant da.

Svenske utfordringer

En av headlinerne på helgens festival, som blir arrangert av Norsk Americana Forum, er svenske David Ritschard. Han har valgt å synge sin country på svensk, noe som fører til en helt annen utfordring enn for hans norske kolleger som velger morsmålet:

Ritschard må nemlig passe seg for ikke å «høres ut som en dansebandartist», har han uttalt.

– Følelsene og historiene som formidles i amerikansk folkemusikk og tidlig populærmusikk kan vanligvis overføres til svenske forhold. Og i den sammenhengen er det alltid en «trussel» for en svensk countrysanger å havne i dansebandsporet. Det har vært en balansegang i mine prosjekter, og nå når jeg har begynt med ren country, må jeg nok være enda mer forsiktig, sier den prisbelønte svensken.

Fakta / Interstate 20 – Oslo Americana Weekend

* Arrangeres 24. og 25. januar på Vulkan Arena og Pokalen, Oslo

* Medarrangør er interesseorganisasjonen Norsk Americana Forum

* Artister som amerikanske Tyler Childers, Brandy Clark, Kacy & Clayton samt Jonah Tolchin, svenske David Ritschard og norske navn som Malin Pettersen, Signe Marie Rustad, Sweetheart, Tone Bringsdal, Winding Road, Kenneth Norum og Johan Berggren

* Lørdag kveld presenteres det norske americanamiljøet med «A Nordic Revue», der vokalister som Louien, Stine Andreassen, Benedicte Brænden, Robert Moses, Kristine Marie Aasvang og Jørund Vålandsmyr trår til med Lucky Lips som backingband