Therese Bergwitz-Larsen, presserådgiver i UDI. Foto: UDI

Opprinnelseslandene til de ni mindreårige er Afghanistan, Irak og Syria. Region sør omfatter Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold.

Av personvernhensyn vil ikke Utlendingsdirektoratet (UDI) gi mer detaljerte opplysninger om hvor i de fire fylkene de ni bor, om de er foreldre eller hvor mange av de mindreårige som lever sammen som ektepar.

Tormod Stavenes, regiondirektør i UDI, sier han kjenner til at det i fire av de ni sakene har vært en dialog med barnevernet, der det har vært aktuelt.

— Foreløpig har det ikke vært grunn til å intervenere eller bidra med noe fra barnevernets side i de aktuelle sakene, sier Stavenes til Fædrelandsvennen.

- Vanskelige saker

Ifølge presserådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI finnes det så langt de har kunnet registrere, ingen gutter eller jenter under den seksuelle lavalder som er gift blant de mindreårige asylsøkerne i region sør.

Tidligere i vinter avdekket NRK at det på landsbasis var minst 61 mindreårige som var gift da de søkte asyl i Norge i 2015. Av de 61 var ti under den seksuelle lavalder på 16 år. Den yngste var en 11 år gammel jente.

I kjølvannet av saken fulgte en debatt om barneekteskap og hvordan det norske samfunnet håndterer slike saker.

Edle Grønningsæter Pallum, fungerende fagsjef i Region- og mottaksavdelingen i UDI, understreker overfor Fædrelandsvennen at de tar saker med mindreårige i ekteskap svært alvorlig.

- Dette er noen av de vanskeligste sakene vi jobber med. Vi tok ekstra tak i denne problematikken da vi i fjor høst så at det kom flere mindreårige asylsøkere som var gift, fremholder Grønningsæter Pallum.

Undersøkes for barneekteskap

Asylmottakene skal alltid sende bekymringsmelding til barnevernet dersom de har begrunnet bekymring eller mistanke om at beboer under 18 år er utsatt for barneekteskap. De ansatte plikter å involvere UDIs regionansatte for å vurdere behov for tilrettelegging av botilbudet.

Er beboeren over 16 år, skal de mottaksansatte gjennomføre en samtale for å finne ut om vedkommende kan være utsatt for barneekteskap.

— Mistanke om tvangsekteskap og menneskehandel utløser også meldeplikt til barnevernet og eventuelt politiet. Vi har også et kompetanseteam mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse som kan kontaktes for råd og veiledning, opplyser Grønningsæter Pallum.

Vurderer bosituasjonen

UDI krever at barn under 16 år ikke bor på samme rom som ektefellen eller forloveden på asylmottaket. Barnevernet skal involveres for å vurdere tiltak på mottaket og vurdere omsorgssituasjonen.

Dersom den mindreårige er over 16 år, kan den mindreårige eventuelt flytte på mottak sammen med ektefellen, etter en konkret vurdering.

— Dersom den mindreårige er over 16 år, kan den mindreårige eventuelt flytte på mottak sammen med ektefellen, etter en konkret vurdering. Denne vurderingen er det barnevernet som skal gjøre, påpeker Grønningsæter Pallum.

I fjor høst satte UDI i gang et samarbeid med Bufdir om kompetanseheving hos mottaksansatte og lokalt barnevern. Dette skal styrke samarbeidet mellom mottaksansatte og lokalt barnevern og gjøre begge aktører bedre i stand til å ivareta og følge opp barn i mottak.