KOLOMNA: Nederland med Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries og Arjan Stroetinga ble for sterke for den norske trioen. Nederland, som måtte klare seg uten Sven Kramer, gikk et taktisk fornuftig løp. Mot slutten gikk de fantastisk og holdt unna for Norge som også hadde en sterk avslutning.

– Her leverte gutta våre over evne, sa NRKs ekspertkommentator Even Wetten da Norge gikk i mål. Han mente dette var det beste Norge har prestert i lagtempo noensinne.

Tidligere er det blitt en norsk medalje i denne disiplinen. Det var bronsemedaljen fra 2005. Nederland gikk inn til 3.40,04. Laget var 1,22 sekund bedre enn nordmennene, mens Canada på tredjeplass fikk 3.43,28. Norge gikk mot canadierne som ledet i starten, men den tøffe åpningen ble for tøff for dem.

Ga alt

Landslagstrener Sondre Skarli valgte å satse alt på lagtempoen, for det var i den disiplinen sjansen for norsk gull og medalje var størst. Dermed valgte den unge landslagstreneren å hvile de beste løperne sine fra 1500-meteren som gikk tidligere fredag.

Satsingen var tøff, og Skarli lyktes langt på vei. Sølvmedaljen var ikke noe nederlag for de norske løperne fredag, for nederlenderne har vært best i lagtempo gjennom hele sesongen. De kom til mesterskapet som storfavoritter og innfridde.

Sverre Lunde Pedersen gjorde en formidabel jobb med å trekke mot slutten, og han holdt Norge inne i gullkampen. Canadierne som det norske laget gikk mot, tok ledelsen fra start, men det tok ikke mange rundene før Norge var godt foran. Canada ble parkert mot slutten, men gikk likevel inn til bronse.

Dette var Norges første medalje i et VM i enkeltdistanser på fem år, og den første medaljen i lagtempo siden bronsen fra 2005.