Utgangspunktet var at flere innlandskommuner i Agder tilbyr innvandrere tilskudd til sertifikat og rentefritt lån til bilkjøp.

Argumentasjonen for å gi slik støtte er at innvandrerne blir mer mobile og lettere kommer i arbeid. Michaelsen hevder at slike ordninger kan skape grobunn for misnøye i befolkningen og insinuerer at integreringstilskuddene til kommunene kan være for rause. Dersom de lokale erfaringene er at denne støtten øker innvandrernes muligheter for å komme ut i lønnet arbeid, syns jeg at det er smålig av en stortingsrepresentant å henge seg opp i dette. Dette utgjør uansett bare en del av kostnadene i det kommunale integreringsarbeidet.

Samtidig kan det grunn til å spørre om hvordan staten forvalter egne midler til integrering. På Åros camping i Søgne er det et akuttmottak der over 150 asylsøkere har oppholdt seg i snart fire måneder. I den første del av avtalen ble det i følge media betalt ut 780 kr per døgn per asylsøker — noe som gir firmaet som har inngått kontrakten over 100.000 kr per døgn. Hvor mye drift av asylmottaket nå koster per døgn på Åros er ukjent for meg, men det er betydelige beløp som blir brukt til for det meste passive opphold på asylmottak. På årets bistandsbudsjett blir hele 7,38 milliarder kroner brukt til flyktningtiltak i Norge.

I den første del av avtalen ble det i følge media betalt ut 780 kr per døgn per asylsøker - noe som gir firmaet som har inngått kontrakten over 100.000 kr per døgn.

Jeg skjønner det er en ekstra utfordring for mottaksapparatet med alle asylsøkerne som kom mot slutten av fjoråret, men nå er tida inne for å sette i gang tiltak for å redusere køene, få innvandrerne raskere overført til kommune og lette overgangen til lønnet arbeid. Jeg skjønner det er behov for enkelte innstramninger, men det er ikke slik at reduserte rettigheter får innvandrere til å yte mer og øker mulighetene for å skaffe seg arbeid. Slik fungerer det heller ikke for norske arbeidstakere.

Mer fortgang i arbeidet er viktig for å holde oppe motivasjonen hos innvandrerne i overgangen til et nytt samfunn. Det er trygt å være i norske mottak når en kommer fra krigshandlinger i Syria, men det er samtidig krevende å tilpasse seg til en kultur og lære seg et nytt språk. Dette er viktig for å kunne bli skattebetaler i Norge som Listhaug understreker gang på gang, men det er slett ikke en tilværelse preget av å bli båret rundt på gullstol.