Reglene, som Turistforeningen og Røde Kors står bak, ble presentert av en ekspertgruppe mandag. De ni nye reglene erstatter de tidligere, som stort sett har vært uendret siden starten på 1950-tallet.

— Særlig dette med skred var ikke tydelig nok i de gamle reglene. De nye reglene er mer pedagogiske, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

En helt ny regel er kommet på plass. Det er nummer to, som lyder «Tilpass turen etter evne og forhold», der det tidligere het at man ikke skal legge ut på langtur uten trening. Målet er at folk selv skal ta mer ansvar for sikkerheten på tur.

Ifølge Tursitforeningen drar flere til fjells enn før, og turmønsteret har endret seg siden reglene først ble skrevet i 1952. Derfor er det ikke sikkert at besteforeldre er beste kilde til informasjon, og regelen om å lytte til erfarne fjellfolk er tatt bort. Det samme er rådet om å grave seg inn i snøen.

— Regelen er nå «Spar på kreftene, og søk ly om nødvending». Det er ikke alltid det er mulig å grave seg ned i snøen. Men vi oppfordrer også til å ta med en vindsekk, et turutstyr som kan redde liv, sier fjellklatrer Cecilie Skog fra ekspertpanelet. (©NTB)