— Å bygge en hær som er i stand til å stoppe aggresjon fra Russland er oppgave nummer én, sa Jatsenjuk under en pressekonferanse i Kiev fredag.

Det har den siste tiden kommet meldinger om kolonner med umerkede og militærutrustede kjøretøyer som har kjørt fra den russiske grensen mot opprørskontrollert territorium i Øst-Ukraina. Ukraina har beskyldt Russland for å sende soldater og våpen til de prorussiske opprørerne der, slik at de kan starte en ny offensiv.

Jatsenjuk sa også at han ikke venter at den ukrainske økonomien vil vokse før i 2016, på grunn av de store økonomiske kostnadene ved at regjeringsstyrker kjemper mot prorussiske separatister i øst.

Ukrainas president Petro Porosjenko sier det er «ingen grunn til panikk» over situasjonen i den østlige regionen i landet. Han sier at hæren har tilstrekkelig med ressurser til å stå imot et angrep dersom den skjøre våpenhvilen skulle falle sammen.

Porosjenko sier at om spenningen begynner å tilta, tross fredsplanen, er «ukrainske, væpnede styrker i dag klare og i stand til å drive tilbake en offensiv». Han legger til at Kiev fortsatt ønsker å finne en fredelig løsning på konflikten. (©NTB)