Regjeringens asylinstruks, som ble lagt fram i november, åpner for at Norge kan sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle søknadene deres. Offisielt er det russisk politikk at syrere ikke skal sendes til det borgerkrigsherjede hjemlandet, noe ny informasjon sår tvil om.

— Jeg er i dag gjort kjent med at Landinfo har mottatt ny informasjon fra Høykommissæren (UNHCR) om at de forstår det dit hen at to syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i januar 2015, sa innvandrings- og integreringsminister Listhaug til NTB tirsdag.

— Dette er nytt for oss og naturlig å følge opp blant annet i mitt møte med Høykommissæren, sier Listhaug, som onsdag møter UNHCRs Nord-Europa-sjef, Pia Prytz Phiri, til samtale i Oslo.

Norge og UNHCR har et ulikt syn på om asylinstruksen med retur til Russland er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser eller ikke. Kritikerne har pekt på faren for at Russland kan sende asylsøkere tilbake til deres hjemland, til tross for at de der kan bli utsatt for forfølgelse eller tortur.

Da Phiri besøkte Vestleiren i Kirkenes i Finnmark denne uken, uttalte hun at norske myndigheter må være sikre på hva asylsøkerne sendes tilbake til. (©NTB)