LILLESAND: — Vi hadde jo helst sett at vi hadde fått til en løsning med undergang. Når vi da melker, kunne vi ha sluppet ut kuene etter hvert. Men nå blir det som før, at vi må samle alle kuene og gå over veien, sier bonde Børge Rislå.

Han driver melkeproduksjon på Eigeland sammen med sønnen Jon. I beitesesongen krysser de fylkesveien mellom Birkeland og Lillesand hver morgen og kveld med 43 melkekyr. Håpet har vært en undergang under fylkesveien.

I stedet planlegger Statens vegvesen nå et varselskilt på veien. På skiltet monteres en varsellampe, som bonden selv må aktivere.

— Det er bedre enn ingenting. Vi får i alle fall stoppet trafikken. Men vi ville jo helst hatt en undergang, sier Rislå.

VARSELLAMPE: I sommer vakte Jon og Børge Rislås ønske om ku-tunnel stor oppsikt. Nå er det klart at det i stedet blir et skilt med varsellampe der kyrne går over veien med 80 km/t fartsgrense. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Høyt vannDet er høytstående grunnvann i området som er hovedårsaken til at Statens vegvesen ikke kan gå inn for å bygge undergang.

— Dersom det er mye vann i undergangen, er ikke det greit for ungene som skal krysse. Det er i tillegg en arealkrevende løsning med kulvert. Ifølge den universelle utformingen vi er pålagt å følge, krever det en viss stigning for å komme opp og ned en undergang. Når vi da har fått signaler fra Fylkesmannen om å begrense tap av dyrket mark, var det flere argumenter som talte for at det ikke ville fungere bra med kulvert der, forklarer Birgith Jørgensdottir Reinskaas, prosjektleder i Statens vegvesen.

— Vi forstår at de heller har ønsket en undergang, men vi ser at det er driftsulemper med det, sier Reinskaas.

Hun sier vedtak om varselskilt vil komme slik at skiltet står klart til våren. Et slikt skilt har i grunnen familien Rislå selv foreslått.

— Vi har i grunnen holdt på i 30 år, både med å få redusert farten og å sette opp skilt. Vi har prøvd alle kanaler, sier Børge Rislå.

Håp

Han ser ikke problemet med vann i tunnelen.

— Neste dag er jo det vannet vekk igjen, det vet vi som har levd med det vannet i bygda i alle år. Det er jo bare når det er flom det står der. De få dagene trenger vi jo ikke å ta kuene ut, sier melkebonden.

Han håper siste ord ikke er sagt – ennå.

— Jeg håper vegvesenet kommer tilbake til oss og tar en diskusjon på det.