KRISTIANSAND: — Vi retter oss i økende grad utover det regionale til både nasjonal og internasjonal virksomhet. Da er det naturlig at institusjonen har et navn som sier noe om hva vi faktisk gjør, sier direktør Audun Myhre.

Under sitt siste møte foreslo stiftelsens styre å endre navn til Frihetens hus - Arkivet.

Stiftelsens rådsmøte tar endelig stilling til navnet 8. mai.

Nybygg

Samtidig står institusjonen i Vesterveien foran en storstilt utbygging.

Før sommerferien sendes anbudet for et prosjekt som er kostnadsberegnet til 30 millioner kroner.

— Vi håper spaden kan stikkes i jorda før nyttår, sier Myhre, og tenker på bygget som skal reises og flette sammen den gule murbygningen på Vesterveien 4 med den rødmalte trebygningen på Vesterveien 6. Staten tar halve regningen, mens resten dekkes av Vest-Agder fylkeskommune (åtte millioner), Kristiansand kommune (fem millioner) og Aust-Agder fylkeskommune (to millioner kroner).

I tillegg har regjeringen bevilget 1,5 millioner kroner til drift av det nyopprettede krigsseilerarkivet.

Leietakerne Amnesty International, Røde Kors, FN-sambandet og CISV har allerede flyttet over i nabobygget.

Paradoks

Kontorplass i Vesterveien 4 må også frigjøres til Plattform, Norsk Institutt for Forebygging av Antidemokratiske Krefter og Voldelig Ekstremisme. Staben skal foreløpig bestå av en interkommunalt ansatt, en forsker fra Stiftelsen Arkivet og Agder politidistrikts radikaliseringskontakt.

Disse skal paradoksalt nok arbeide i huset som var kjent som Skrekkens hus da det tyske sikkerhetspolitiet Gestapo brukte det til avhør, sterkt preget av undertrykkelse og tortur, under siste verdenskrig.

Men det var som historisk arkiv bygget var ment, da det sto ferdig i 1935. Og det var som arkiv det igjen gjorde tjeneste, fra tyskerne forsvant til det nye Statsarkivet sto klart på Presteheia i 1996.