OSLO: – Arbeiderpartiet vil ha klare regler mot ugyldig fravær i skolen og at skolene skal ha effektive og gode reaksjoner når reglene brytes. Regjeringens forslag om nye fraværsregler bidrar ikke til det, skriver Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske på sin Facebook-side.

Partiet tok stilling til saken under gruppemøtet onsdag. Fra før er det klart at verken KrF, Venstre, SV eller Senterpartiet støtter den nye grensen på maks 10 prosent fravær i hvert enkelt fag på videregående skole.

Regjeringspartiene var derfor avhengig av støtte fra Ap for å få flertall for sitt forslag, men den får de altså ikke.

– Regjeringen må lage en ny forskrift i dialog med sektoren, konkluderer Giske, som er leder i Stortingets kirke-, utdannings— og forskningskomité.

– Har stor støtte

Uttalelsen får Høyres skolepolitiske talsmann Kent Gudmundsen, som også er saksordfører, til å reagere.

– Jeg vil minne om at dette er et forslag som har massiv støtte i Skole-Norge, sier han til NTB.

Gudmundsen viser til at Høyre har strukket ut en hånd til Ap med et kompromissforslag. Det innebar en fraværsgrense på 15 prosent, en prøveperiode for ordningen, forskning for å finne ut mer om effektene av den og mulige unntak for elever i en vanskelig livssituasjon.

– Det virker som om Ap nå er i ferd med å dilte etter SV, også i denne delen av skolepolitikken, til tross for at de gikk til valg for en fraværsgrense, sier Gudmundsen.

– Må følge opp

Norsk Lektorlag, Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet og NHO har alle vært positive til regjeringens forslag.

Leder i Norsk Lektorlag, Rita Helgesen, peker på at Giske i sin bok «La læreren være lærer» skriver at det er gode grunner til å innføre nasjonale regler for fravær.

Hun ber Ap-nestlederen følge opp det han skriver i boken.

– Det er mange gode grunner til å innføre en grense for udokumentert fravær. Fravær og frafall henger sammen, og det er viktig å møte elevene med krav tilsvarende det de vil møte i arbeidslivet, sier hun til NTB.

Helgesen poengterer at det allerede finnes fraværsregler som åpner for å gi elever nedsatt atferdskarakter dersom de skulker.

– Det har ikke ført til mindre fravær, det har blitt større. Uten en konkret fraværsgrense vil det bli store forskjeller og sannsynligvis mindre sanksjonsmuligheter, sier hun.

– Egnede reaksjoner

I Facebook-innlegget sitt skriver Giske at skolen skal ha mulighet for «egnede reaksjoner» mot ugyldig fravær. Han har selv ikke besvart NTBs henvendelser, men komitékollega Martin Henriksen følger opp:

– Ap er i utgangspunktet positiv til en fraværsgrense, men regjeringens forslag var stivbeint og lite gjennomarbeidet, sier Henriksen.

Han utelukker ikke at partiet vil kunne komme til å støtte en nasjonal fraværsgrense på 10 eller 15 prosent, men sier regelverket må være fleksibelt og ubyråkratisk. Kompromiss-initiativet fra Høyre i utdanningskomiteen kom for sent, poengterer han.

– Men kunnskapsministeren har nå full anledning til å følge opp med et nytt og bedre forslag, sier Henriksen.

Utdanningskomiteen på Stortinget skal avgi innstilling i saken neste tirsdag.