Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil sette ned et utvalg som skal se på lovgivningen rundt tvangsbruk overfor psykisk utviklingshemmede og autister. Foto: Steinar Vindsland

LILLESAND: — Jeg forstår pårørendes bekymring for tvangsbruk mot autister. Dette er et problem flere steder i Norge, sier Høie til Fædrelandsvennen.Han har lest gjennom reportasjene der blant andreEster Skreros og Wenche Lill Naglestad slår alarm om hvordan bruken av tvang har økt, og ikke blir gjennomført i henhold til lover og rutiner. Kristiansand kommune har bekreftet ett tilfelle av ulovlig innelåsing, mens pårørende mener det skjer ganske ofte.

Tvang

Høie peker på at deltidsstillinger fører til at det blir mange ansatte som jobber i de forskjellige bofellesskapene. Det fører ofte til mer uro, særlig for autister som trenger trygghet og kontinuitet i hverdagen. Og dette igjen fører til mer bruk av tvang

— Det blir en ond spiral. På steder med stor gjennomtrekk av personale, blir det også ofte mange sykemeldinger, som igjen fører til flere vikarer og enda mer uro. Dette igjen kan utløse konflikter og til og med vold, sier Høie.

Sjokkerende

Lederen av Norsk Forbund for psykisk utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen, sa til Fædrelandsvennen i forbindelse med saken om ulovlig innelåsing, at lovverket må endres. Det samme har han sagt til Høie, som etter Gitlesens mening, har reagert sjokkerende raskt:

— Vi nedsetter et utvalg som skal se på lovverket, og eventuelt komme med forslag til endringer, sier Høie.

Komplisert

— Dette var akkurat hva vi ønsket. Det trengs en utredning, vi kan ikke ha raske løsninger, og dette er et komplisert område, sier Gitlesen.

Høie understreker samtidig at vi har et lovverk, og at dette skal følges. Han peker på at ansattes kompetanse og organisering er viktige elementer for å sikre at autister og psykisk utviklingshemmede behandles på riktig måte:

— Det er kommunens klare ansvar å sikre dette, sier han.

Deltid

— I Kristiansand er 29 prosent av de ansatte i omsorgssektoren heltidsansatt, resten er i deltid. Hva synes du om det?

— Vi ønsker at hovedregelen skal være at folk er heltidsansatte, sier Høie.

I tillegg til heltidsansettelser sier Høie at kommunene kan inngå lokale avtaler om lengre turnuser, såkalte nordsjøturnuser, der ansatte jobber lengre sammenhengende og også for lengre sammenhengende fri.

— Vi ser at kommuner reduserer tvangsbruken når de innfører lange turnuser, sier Høie.

Mandat og tidsfrist for når utvalget skal levere sin innstilling er ikke ferdig ennå, opplyser statsråden.