Hva med piller som gir oss antioksidantene i vin, men ikke skallebank? Forvin er vel sunt, eller?

Resveratrol i pilleform har vel alle fordelene, men ingen av ulempene, loverde som selger disse pillene.

I dag selges resveratroltilskudd selges i butikkene i USA. Forskere vedWashington University School of Medicine i St. Louis ville teste hvor brapillene virket på normalt sunne kvinner, skriverforskning.no.

Friske damer

De rekrutterte 29 middelaldrende kvinner uten diabetes type 2 eller andrealvorlige helsetilstander. 15 av dem inntok 75 milligram rødvinsstoff daglig i12 uker i form av et vanlig, reseptfritt resveratroltilskudd. Kontrollgruppenspiste samme mengde sukker som placebopiller i samme periode.

Kapslene tilsvarte åtte liter rødvin om dagen. Målet var å se hvordanresveratrol påvirket insulinopptaket og -følsomheten blant kvinnene.

En av effektene av resveratrol skal dessuten være at det gjør deg mer følsomfor insulin, og dermed forhindrer diabetes type 2. Forskerne målte derfor både insulinfølsomheten og hvor mye glukose musklenetil kvinnene var i stand til å ta opp. De sprøytet også forskjellige mengderinsulin inn i kvinnene for å se hvordan kroppene deres reagerte.

Ingen effekt

Det viste seg at å ta rødvinsstoffet resveratrol i pilleform ikke hadde noenforebyggende effekt for friske og sunne mennesker.

– Vi var ikke i stand til å finne noen effekt fra resveratrol, sierhovedforfatteren Samuel Klein i en pressemelding fra universitetet.

– I tillegg tok vi små prøver fra muskler og fettvev, for å se etter muligeeffekter på cellenivå, men igjen fant vi ingen endringer i mekanismene knyttettil stoffskiftet, sier Klein.

– Generelt sett tas den typen antioksidanter som finnes i vin dårlig oppdirekte. Vi vet veldig lite om hva som skjer med stoffene når de kommer itarmen, har Anette Solli Karlsen tidligere uttalt til forskning.no.

Hun forsker på molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo.

Studien er publisert i tidsskriftet Cell Metabolism. Forskerne mener det ergrunn til å tvile på om stoffet kan virke forebyggende for folk som ikkeallerede er syke, men avskriver ikke effekten for andre grupper med spesielleplager.