22. oktober ga ledelsen legene føringer om at Ullevål sykehus verken skal utføre «øyeblikkelig» eller «komplisert» hjertekirurgi, noe legene er sterkt kritisk til, skriver VG. Dette er operasjoner de har utført og opparbeidet kompetanse på i en årrekke.

Videre konkluderer legene med at intensivkapasiteten ved Rikshospitalets hjerteavdeling «svekker pasientsikkerheten og det faglige miljøet ved Ullevål».

Legene mener at John Currie (65), som døde åtte dager etter at han ble flyttet fra Ullevål til Rikshospitalet, hadde gode sjanser for å overleve. De hevder også at dårlig organisering kan ha rammet tre andre pasienter direkte.

— Ullevål har sammen med Rikshospitalet beredskap for hjertestans og hjerteinfarkt for 2,8 millioner innbyggere i hele Helse sør-øst. Vi behandler brorparten av hjertestans, faktisk litt flere enn ved Rikshospitalet. Det er utrolig viktig at vi får bevare vår spisskompetanse. Når hjertet ditt stopper, holder det ikke å bli liggende to døgn på vent for operasjon ved Rikshospitalet, sier en av legene som har undertegnet brevet.

Klinikksjef Otto Smiseth ved hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus opplyser at ledelsen går gjennom brevet nå. Han sier tiltak vil bli vurdert der man finner grunn til forbedring. (©NTB)