– De prøvde å ta Brega i morges, men de greide det ikke. Byen er tilbake på de revolusjonæres hender, sier en talsmann for 17. februar-koalisjonen, Mustafa Gheriani.Han opplyste at Gaddafi-lojale styrker også hadde gjennomført et angrep mot byen Ajdabiyah, 75 kilometer øst for Brega.

– De prøver seg på all slags psykologisk krigføring for å holde nervene våre på høykant, sa Gheriani. Han understreket at begge byene igjen er stabile.

KamperTV-kanalen Al Jazeera meldte om kraftige kamper rundt Brega, som ligger 800 kilometer øst for Tripoli, mens Al Arabiya melder at flyplassen ved Brega var tatt.

– Det er sant. Det var bombing av Brega fra lufta, og Gaddafis styrker har tatt byen, sa offiseren Mohamed Yousef, som har gått over til opprørerne, onsdag morgen.

To andre offiserer bekreftet at Brega ble angrepet og at Gaddafis folk hadde tatt kontroll over byen.

BombingFlere vitner forteller at libyske fly bombet i hytt og vær i Brega, der det ligger en viktig terminal for oljeeksport. Al Jazeera meldte at libyske kampfly også bombet Ajdabiyah.

En talsmann for den libyske regjeringen benektet imidlertid at det hadde vært angrep mot Brega og Ajdabiyah.

– Dette tviler jeg sterkt på. Dette er en av de mange falske meldingene, sa talsmannen Mussa Ibrahim.

Opprørerne har hatt ubestridt kontroll over Libyas østlige kyst fram til Brega og områdene rundt siden oppstanden begynte midt i februar.

MotoffensivAngrepet på Brega er det første tegnet på at Gaddafi har iverksatt en koordinert motoffensiv, og muligens de første slagene i en kommende, langvarig borgerkrig.

Kaptein Faris Zwei, en av de mange offiserene som har desertert fra hæren til Gaddafi, sier at de har 10.000 frivillige klar til innsats i Ajdabiyah.

– Vi er i ferd med å reorganisere hæren som Gaddafi og hans gjeng bygget ned og nesten ødela. Nå supplerer vi med ungdom som tok del i revolusjonen, sier Zwei.

Også i vest har det vært tegn til motoffensiv. En journalist i Tunisia observerte Gaddafi-lojale styrker som tok tilbake en forlatt grensepost, mens innbyggere i Nalut sa de fryktet at Gaddafis folk ville gå til angrep på deres by. (©NTB)