OSLO: I en rekke store terroraksjoner har gjerningsmennene benyttet gjødsel som sprengstoff. Eksperter CNN og Al Jazeera snakket med allerede i går, mente skadene på regjeringskvartalet minnet om bombeattentatet i Oklahoma i 1995. Nå bekrefter Felleskjøpet at den terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte så mye som 6 tonn kunstgjødsel hos dem ved sitt lokale utsalg på Rena i Hedmark i mai. Breivik opprettet firmaet Geofarm i 2009, og oppga at selskapet skulle drive med dyrking av grønnsaker, rot og knollvekster. Med firma innenfor denne bransjen kan man få tilgang til store mengder kunstgjødsel.

Nitrat-basert kunstgjødsel er en favoritt blant terrorister. Blant ytterliggående muslimske terrorister har britisk politi beslaglagt storsekker med ammoniumnitrat. Det er kjent at ammonoitrat dynket i diesel var bomberåstoffet da Bandidos-hovedkvarteret i Drammen ble sprengt i 1997, da Ramzi Yousef gjorde et første forsøk på å sprenge World Trade Center i 1993, og altså i Oklahoma i 1995. Oklahoma-bomben har klare paralleller til terroranslaget. De dømte personene Timothy McVeig og Terry Nicols hadde høyreekstreme synspunkter og ønsket å skade den amerikanske staten.

Jobber med politiet

– Alle våre produkter er lovlige, godkjent av Landbrukstilsynet og helt ordinære landbruksprodukter, sier Oddny Estenstad , kommunikasjonssjef i Felleskjøpet.

Hun bekrefter at en av deres ansatte kontaktet ledelsen i Felleskjøpet om Breiviks innkjøp da navnet ble nevnt på morgenens nyhetssendinger.

– Vi har overlevert all vår informasjon om kundeforholdet til Breivik til politiet, sier Estenstad.

Etter bombeangrepene i Oklahoma og New York ble det arbeidet med å utvikle teknologi som kan gjøre ammoniumnitrat produsert for gjødselformål uegnet for bruk i bomber.

– Kjenner dere i Felleskjøpet til hvordan man kan hindre bruk av ammoniumnitrat i bomber?

– Det må du snakke med produsenten om. Det er Yara som lager disse produktene.

Storprodusent

Yara er den tidligere landbruksdivisjonen til Norsk Hydro, og en av verdens alle største produsenten av ammoniumnitrat og andre gjødseltyper. Firmaet er godt forberedt på spørsmål når Fædrelandsvennen ringer. De selger mye ammoniumnitrat i andre deler av verden, men ikke her i Norge. Her selges en del andre nitrat-baserte gjødseltyper.

– Politiet må få etterforsket dette ordentlig. Vi sjekker hva slags produkter han har kjøpt, og vi har nå igangsatt egne undersøkelser, sier kommunikasjonsdirektør Asle Skredderberget i Yara.

Han er opptatt av at ingen må bli redde for å bruke Yaras produkter, selv om gjødsel kan misbrukes til å lage bomber.

– Fullgjødsel er ikke farlig. Noen gjødseltyper, som ammoniumnitrat, kan bearbeides og misbrukes til bomber. Det er en problemstilling vi er klar over. Vi har blant annet jobbet med å øke tettheten i produktet for at det skal være vanskeligere å misbruke, og tilsetter også stoffer som gjør dette vanskeligere, sier Skredderberget.

Når Yara har sjekket saken nærmere, tar selskapet kontakt igjen. De bekrefter å ha solgt nitratgjødsel som via Felleskjøpet har endt opp hos den siktede. Produktet er kalkammoniumnitrat.

— Dette er en gjødseltype med et noe lavere nitrogeninnhold enn ren ammoniumnitrat. I tillegg har han kjøpt superfosfat og en fosfat-kalilum-forbindelse vi produserer.