Etter hard inngripen fra hæren er det lagt ned forbud mot demonstrasjoner i Bahrain ved Persiabukta. Konflikten mellom landets sjiamuslimske flertall og sunnimuslimske ledelse trappes opp.

Hovedstaden Manama er i praksis stengt, skriver BBC. Soldater, stridsvogner, piggtråd og militære kontrollposter var svært synlig på de viktigste gatene. Helikoptre bevoktet byen fra lufta.

– All nødvendig makt

– Sikkerhetsstyrkene kommer til å ta i bruk alle nødvendige maktmidler for å opprettholde ro og orden, sa en talsmann for forsvarsledelsen torsdag.

Flere tusen mennesker, de fleste av dem sjiamuslimer, innledet tidligere i uken en protestaksjon på Perleplassen, hovedstaden Manamas motstykke til Frigjøringsplassen i Kairo. Demonstrantene krever demokratiske reformer.

Etter flere mindre sammenstøt rykket tungt bevæpnet opprørspoliti natt til torsdag inn og ryddet plassen. Tre demonstranter ble drept og 231 ble såret i aksjonen, opplyste landets helseminister Faisal bin Yaqoob al-Hamer torsdag.

– Dette er svært uheldig, medga helseministeren.

– Minst seks drept

Seks personer er drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i den libyske kystbyen Benghazi, landets nest største, ifølge opposisjonen.

Benghazi har vært preget av uro og demonstrasjoner siden tirsdag kveld.

Informasjonen om at seks personer var drept, ble torsdag ettermiddag lagt ut på hjemmesidene til opposisjonelle i landet. Men det var uklart om de seks ble drept torsdag, eller om det er det samlede antallet drepte i Benghazi siden uroen startet.

Det var nettsidene Al-Youm og Al-Manara som brakte meldingen.

Tidligere torsdag ble det meldt at to til fire personer var drept i byen Al-Bayda.

For Gadaffi

Opposisjonelle libyere og menneskerettighetsaktivister hadde oppfordret på internett til nye demonstrasjoner torsdag. Men i hovedstaden Tripoli var det Muammar Gaddafis tilhengere som samlet seg i hundrevis på Den grønne plass og ropte slagord om at de støttet den libyske lederen.

– Vi forsvarer Gaddafi, ropte de og holdt opp portretter av mannen som har styrt Libya siden han kom til makten i et militærkupp i 1969. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch opplyser at minst 14 aktivister og forfattere er blitt pågrepet. Andre enkeltmeldinger er blitt lagt ut på en arabiskspråklig Facebook-side som opposisjonen bruker.

Krever regimeskifte

Politiets hardhendte opptreden fikk raskt politiske følger i Bahrain. Flere sjiamuslimer i regjeringsposter trakk seg torsdag, og opposisjonens krav om reformer ble byttet ut med et krav om regimeskifte.

Parlamentarikerne i Al-Wefaq-blokken, den sjiamuslimske opposisjonen som har 18 av de 40 plassene i nasjonalforsamlingens underhus, kunngjorde at de trakk seg.

Opptøyer i Jemen

Minst 25 mennesker er skadd i nye, harde sammenstøt i Jemens hovedstad Sanaa, opplyser øyenvitner.

Om lag 2.000 regimekritiske demonstranter, de fleste studenter, hadde akkurat forlatt universitetsområdet for å marsjere mot Frigjøringsplassen i sentrum av byen da de torsdag støtte på tilhengere av president Ali Abdullah Saleh.

Det brøt ut heftige slåsskamper, og regimetilhengerne skal ha gått løs på motstanderne med køller og steiner, opplyser øyenvitner.

En av nyhetsbyrået AFPs fotografer ble truffet i hodet av en stein, mens en av byråets videojournalister ble banket opp av en gruppe regimetilhengere.

Politiet skjøt varselskudd i et forsøk på å spre demonstrantene, men trakk seg etter en kort stund tilbake.

Det var femte dag på rad med sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av regjeringen i Jemen. Også i Jemens viktigste havneby Aden har det vært sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Saleh.