Kuldeperioden før jul førte til at nordmenn brukte mer strøm enn noensinne på tampen av fjoråret. Tall fra Statnett viser at det totale forbruket var 12,7 milliarder kilowattimer, bare i november. Det er det høyeste antall kilowattimer som noensinne er registrert for måneden.

Opp 50 prosent

Og det var dette vi måtte svi for, da strømregninga for siste del av 2010 dumpa ned i postkassa. For mange abonnenter var den hele 50 prosent høyere enn året før, både på grunn av høyere forbruk og høyere priser.

Vinteren er fremdeles lang. Det kan med andre ord være lurt å stramme inn på forbruket der det er mulig, for å skåne både lommeboka og miljøet. Følger du disse rådene, er du i alle fall et godt stykke på vei.

Strakstiltak

SPARETIPS: Slik kutter du strømkostnadene. FOTO: SCANPIX Foto: Scanpix

Reduser oppvarmet areal i boligen, ved å skru ned varmen i rom du ikke bruker. Husk imidlertid på at dersom det går vannrør i rommet, må du ha på nok varme til at vannet i rørene ikke fryser. (Sjekk hvor rørene går før du reduserer temperaturen, og vær oppmerksom på at vannrør også kan gå i yttervegger.)

Installer strømstyringsenheter på ovnene, eller skru ned varmen manuelt om natten og når du ikke er hjemme. Alle rom trenger ikke være like varme, og å dele huset inn i ulike temperatursoner, kan redusere energiforbruket som går med til oppbevaring med 10 – 15 prosent.

Bruk andre oppvarmingskilder enn elektrisitet dersom du har mulighet. Eksempler er vedfyring og pellets.

Reduser trekk i boligen. Det er fort gjort å legge tettelister rundt vinduer og dører. Dersom vinduene er dårligere, kan det også hjelpe å trekke for gardinene. Det reduserer kulderas.

Luft kort og effektivt: Gjør raske gjennomluftinger som skifter ut luften i rommet, uten å kjøle ned vegger og gulv. Skru av ovnen når du lufter.

Bruk mindre strøm til vannoppvarming, ved å være bevisst på vannmengden du bruker når du dusjer eller bader. Ikke la varmtvann renne unødig. Skru eventuelt varmtvannstanken ned til 65-70ºC, men ikke under 65 ºC pga. legionellafare.

Reduser unødig strømbruk til elektrisk utstyr som står på stand-by. Skru alle apparater helt av når ikke de brukes. Dette gjøres enklest ved å bruke overspenningsvern eller skjøteledning med flere støpsler, og en hovedbryter. Ved å trykke på én bryter, kan du for eksempel skru av tven, en digital dekoder, dvd-spiller, spillkonsoller og høyttaleranlegg. Pass bare på å bruke en skjøteledning tilpasset strøm— og effektbruken til apparatene!

Reduser strømbruken til vask, oppvask og klesvask: Vask klær på 30-40ºC, og reduser bruk av tørketrommel. Fyll både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen helt opp, slik det er beskrevet i manualen.

Bytt til lavenergipærer i alle lamper, dersom du ikke allerede har gjort det. Ikke glem utendørsbelysningen. Vurder hvor mange utelys som må være tent, og skru alltid av lyset i rom som ikke er i bruk.

Foto: scanpix

Tenk langsiktig Den beste tiden for å gjøre mer omfattende endringer er i forbindelse med ombygging, oppussing, eller rehabilitering. Da kan det være lurt å tenke på følgende:

Boliger kan etterisoleres og tettes. Tetting rundt vinduer, dører og andre steder med varmetap gir redusert energibruk, men også normalt bedre komfort. Det er mulig å trykkteste boligen for å finne lekkasjer. Trykktesting sammen med et termografikamera viser tydelig hvor det er luftlekkasjer.

Behovsstyring av ventilasjon og oppvarming sørger for at du har det komfortabelt når du er hjemme, og sparer energi når du er borte. Et godt ventilasjonssystem sørger for frisk luft, og med en varmegjenvinner kan du gjenvinne opp til 80 prosent av varmen, som ellers ville forlatt huset gjennom ventilen. Varmetapet kan også reduseres ved å justere ned luftmengdene på de kaldeste dagene. Skru aldri ventilasjonsanlegget helt av – da kan det danne seg kondens som kan forårsak fuktskader, råte og usunt inneklima.

Når du har redusert behovet for oppvarming gjennom effektiviserings— og sparetiltak, bør du vurdere alternative oppvarmingsmåter eller varmekilder, som for eksempel varmepumpe, bioenergi (pellets eller ved), solvarme og lignende.

Velg energieffektiv teknologi innen belysning, hvitevarer og på kontor- og underholdningsutstyr.

Skal du bygge helt nytt? Da bør du vurdere lavenergi- eller passivbyggstandard, som vil redusere energibruken betydelig.