Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Mattilsynet. Furan er et fettløselig stoff som lett fordamper. Stoffet, som kan være kreftfremkallende, dannes ved varmebehandling av mat og bidrar til å gi maten smak. Furan er påvist i en rekke industrielt fremstilte matvarer, blant annet kaffe, hermetikk og forseglede matvarer på glass, for eksempel hermetiserte grønnsaker, barnemat, pulverbaserte barnegrøter og frokostblandinger.

— Flere store internasjonale studier ser på furan, og Mattilsynet følger nøye med på resultater derfra. Med denne rapporten er Norge kommet lenger enn mange andre land. Mattilsynet ser også på mulighetene for å gjøre analyser av innhold av furan i hjemmelaget mat, sier rådgiver Julie Håland i Mattilsynet.

De minste barna er mest utsatt fordi barnemat på glass og barnegrøt er en betydelig del av kostholdet, påpeker seniorforsker Trine Husøy, som har ledet arbeidet med VKMs risikovurdering.

Dyreforsøk viser at furan skader leveren. Høyest forekomst av svulster ble funnet i gallegangene i leveren hos rotter.

— Ut fra tilgjengelige data kan denne kreftformen også være relevant for mennesker, sier Husøy. (©NTB) (©NTB)