ARENDAL: Dermed er en nokså ellevill politisk runddans foreløpig avsluttet. Rolstad Larsen begynte våren som medlem av Ap, fortsatte som listetopp på fylkestingslisten for Demokratene og er nå medlem av Sp.

Det siste medlemskapet er bare kommet i stand for å slippe unna plasseringen på Demokratenes liste — noe hun fikk innvilget av fylkesvalgstyret i dag, skriver Aftenposten.no.

Demokratene er partiet til den tidligere Frp-politikeren Vidar Kleppe, som satt på Stortinget fra Vest-Agder og en periode også var nestformann i Frp.

Utrensket

Kleppe ble suspendert fra partiet under de massive utrenskningene i årene 2000-2001, mistet sin nominasjon på stortingsvalglisten i 2001 og valgte deretter å trekke seg ut. I dag er han valgt for Demokratene både i Kristiansand bystyre og i Vest-Agder fylkesting.

Kleppe gjorde et kupp da han sikret seg Arendals Ap-ordfører som førstekandidat på Demokratens fylkestingsliste fra Aust-Agder ved høstens valg.

Rolstad Larsen hadde frasagt seg gjenvalg som ordfører, men ville gjerne stille som fylkesordfører-kandidat for Ap. Hun ble imidlertid vraket av sitt eget lokalparti, Arendal Ap, noe hun reagerte sterkt på.

Fant tonen

Senere snakket hun med Kleppe på et møte for kommunesektoren i begge Agderfylkene. Ifølge Kleppe var Rolstad Larsen var oppgitt over egen situasjon. –Jeg foreslo at hun kunne stille for Demokratene til fylkestinget i Aust-Agder. Vi ble enige om å holde kontakt. Og det endte med at hun takket ja, sier Kleppe til Aftenposten. Han tilføyer at hun oversendte adresse og fødselsdato, noe som kreves av kandidatene.

Rolstad Larsen innrømmet selv overfor Agderposten at Kleppe hadde grunn til å tro at hun ville stille på Demokratenes liste.

Men da nyheten slapp ut - litt tidligere enn Kleppe hadde planlagt - ble det oppstyr og skikkelig hakeslepp blant Rolstad Larsens partifeller.

Sterkest i sine uttalelser var Ap-partisekretær Raymond Johansen, som ba henne melde seg ut «øyeblikkelig». Hvis ikke, ville hun bli ekskludert, kunne NTB fortelle.

Gikk planken

Rolstad Larsen hadde håpet å forbli Ap-medlem ut ordførerperioden. Men hun ble presset til å «gå planken» og melde seg ut av partiet.

Likevel ville hun ikke fortsette som listetopp for Demokratene. Hun hadde nå fått tid til å lese partiets program og funnet ut at de ikke hadde noe til felles, ifølge Agderposten. Derfor ba om å bli strøket fra listen.

I Demokratene godtok de det, men de unnlot å sende inn en ny liste innen fristen 31. mars. Resultatet var at Rolstad Larsen ble stående på topp.

Nytt parti

Valgloven ga henne bare én mulighet til å slippe unna: Hun måtte være medlem av et annet parti. Dermed meldte hun seg i desperasjon inn i Sp. Dagen etter fikk hun riktignok bondeanger og ville melde seg ut. Men i Sp nektet de å stryke henne fra medlemslisten, for hennes egen skyld.

Dermed har Sp fått ordføreren i Arendal. Og Rolstad Larsen slipper å sitte på fylkestinget for Demokratene: Agderposten melder at fylkesvalgstyret i dag fritok henne (og tre andre) fra å stå på Demokratenes liste.

Det er imidlertid usikkert om Rolstad Larsens Sp-medlemskap blir av særlig lang varighet. -Jeg har for så vidt ikke satt meg så godt inn i alt partiet står for at jeg vil kunne ta stilling til det akkurat nå, sier hun til Agderposten.