KRISTIANSAND: Prosjektet ved den kommende Fellesterminalen rager 15 etasjer på det høyeste, og har former som bryter kraftig med Kvadraturens firkantede struktur.

– Hvis det er mulig, ønsker vi å skape noe genuint nytt, en inngangsport eller velkomst til Kristiansand, sa Kjell Nupen da han torsdag presenterte planene i sitt verksted på Hånestangen, med fremtredende politikere og byråkrater fra Kristiansand kommune til stede.

Modellen viser seks bygg i ulike størrelse og former, helt ulikt noe som finnes i regionen fra før. Her skal det bli kontorer, næring og boliger.

– Er det operaen, spurte fremmøtte politikere, som raskt fikk assosiasjoner til Bjørvika i Oslo. De karakteriserte prosjektet som svært spenstig – og hjertelig velkomment.

Torsdag ble Kjell Nupens spenstige planene for området ved den fremtidige Fellesterminalen presentert. FOTO: Reidar Kollstad Foto: Reidar Kollstad

Oslo-selskapet Schage Eiendom har tidligere samarbeidet med Kristiansands-kunstneren om Helsfyr Atrium, et buet kontorbygg utenfor Oslo sentrum, omtalt som et arkitektonisk landemerke da det ble åpnet i fjor.

– Han bidro med utsmykning i gulvet og med skulpturer på utsiden. Siden har vi hatt tett dialog, vi har hatt en arbeidsseanse hos Kjell i høst med innspill fra lokale lyrikere, filmfolk og andre for å få nye vinklinger. Vi ønsker spennende arkitektur på en plass i Kristiansand hvor det er lov å gjøre det, på utsiden av Kvadraturen, forklarer utviklingsdirektør Petter Falkgård Andersen i Schage Eiendom til fvn.no.

Etter 15 års planlegging nærmer prosjektet seg nå realisering. Sommeren 2005 etablerte Schage sammen med NSB-eide Rom Eiendom selskapet Quadrum, som de eier 50/50. Selskapet har ansvaret for å utvikle det trekantede området ved jernbanen i Kristiansand.

I februar i fjor sa bystyret ja til Fellesterminalen, den gang kalt Euroterminalen. Hovedideen er fellesterminal for buss, tog, ferje og drosje – i tillegg kommer kontor— og boligblokker. Menn planen er ikke endelig godkjent, ettersom det gjenstår å bli enige med Jernbaneverket.

Kjell Nupen har også tidligere jobbet med arkitektur. Han har blant annet tegnet og stått for utsmykkingen av kapellet på Ansgarskolen i Kristiansand, som ble vigslet i desember 2008. I disse dager reises nytt rådhus i danske Viborg, der Nupen samarbeider tett med arkitekten om store utsmykningsarbeider.