OSLO: Forsknings— og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) går ut av regjeringen, ifølge NRK.

NRKmelder at Solheim fikk beskjeden fra SV-leder Audun Lysbakken tidligere i dag.

Flere kilder forteller at Solheim skal ha gitt tydelig uttrykk for at han var uenig med avgjørelsen, skriver Aftenposten.no.

Ingen kommentar

— Beklager. Jeg må nesten henvise til partiledelsen. Spør Audun Lysbakken, skriver Erik Solheim i en SMS til Aftenposten.no.

— Ingen kommentar fra oss, skriver informasjonssjef ved Statsministerens kontor Trude Måseide i en SMS.

— Vi kommenterer ikke dette. Eventuelle statsrådskifter kommenterer vi ikke før de eventuelt skjer, sier informasjonsleder for Audun Lysbakken Tone Foss Aspevoll.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland har tidligere offentlig stilt sin stilling til disposisjon. Aasland har imidlertid gjort det klart at hun er innstilt på å fortsette som statsråd.

Mange hensyn

Bård Vegar Solhjell, Heikki Holmås og SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen har vært de heteste kandidatene til å tre inn i regjeringen.

Partiledelsen i SV må ta flere hensyn når de legger kabalen for hvem fra dette trekløveret som skal tre inn i regjeringen:

  • Partiets prinsipp om lik kjønnsfordeling

  • Det er trolig et krav fra Stoltenberg at minst én fra SVs ledertrio sitter i Regjeringen

  • Sammensetningen av SVs stortingsgruppe

  • Splitter en opp statsrådposter, må partiet trolig slå sammen poster et annet sted - Senterpartiet vil sannsynlig ikke godta at SV får flere ministere enn dem.