BYKLE: Den omstridte kunstneren Marco Evaristti har i helga vakt oppsikt etter å ha malt et rødt kunstverk i en foss på Hovden. Malingen har ikke falt i god jord hos ordfører Jon Rolf Næss (Ap), som ifølge NRK vurderer å gå til politianmeldelse.

– Vi vurderer anmeldelse, men vil først sjekke ut hvilken type maling som er brukt, bekrefter ordføreren overfor Fædrelandsvennen.

Negative reaksjoner

– Vi har fått en del negative reaksjoner på dette. Problemet er ganske enkelt at vi ikke kan ha det slik at det er opp til hvermannsen å ta med seg maling i fjellheimen for å male et fjell, sier Bykle.

Han forteller at dersom noen ønsker å dekorere en foss, et fjell eller male et vann, så vil kommunen ha opplysninger om dette i forkant.

– Vi vil vite hva slike prosjekter er for noe, hvilken maling som brukes og om det er greit for grunneiere. Ellers er det en del lover og regler som må sjekkes ut før man går i gang med noe slikt i stedet for at vi våkner en morgen og så er en foss rød.

Næss har vært i kontakt med politiet og Statens naturoppsyn, men har ikke snakket med kunstneren.

– Ikke greit uansett

– Ifølge NRK har kunstneren brukt en type fruktsaft som ikke er skadelig for miljøet. Hva tenker du om det?

– Det håper vi stemmer. Det er stor forskjell på fruktsaft og ytterpunktet som kunne vært blyholdig maling. I utgangspunktet er ikke dette prosjektet greit uansett, men vi vil vurdere sterkt om det er så alvorlig grunn til å anmelde om det er fruktsaft som er brukt.

Han forteller at kunstprosjektet har skapt usikkerhet og reaksjoner hos lokalbefolkningen.

– Folk lurer jo på hva i all verden dette er for noe. Vi får spørsmål fra folk som lurer på om det er slikt at man kan ta med seg 10 liter maling og male fjell uten konsekvenser. Sånn er det selvsagt ikke.

– Vi går påsken i møte, og det vil være 20.000 mennesker her oppe. Dette er en turistplass og folk kommer for å se praktfull natur og for å få naturopplevelser. Det er ikke alle som synes det er like fint med en rød foss.

Kunstneren overrasket

– Jeg skjønner ikke hvorfor ordføreren reagerer. Jeg tror han forsøker å bruke mitt navn og mitt kunstverk for å promotere seg selv og sitt eget parti. Siden han kommer med slike uttalelser får han jo komme i radioen og avisen helt gratis, sier Evaristti til Fædrelandsvennen.

– Hadde han vært litt flinkere politisk kunne han heller brukt kunstverket til å promotere Hovden. Jeg aner ikke hvorfor han skal gjøre dette til noe negativt. Kom igjen, det er snakk om is som har smeltet om noen få uker.

Kunstneren reagerer ekstra på at ordføreren uttaler seg uten å vite hvilket materiale han har brukt.

– Jeg har malt isen med en fruktsaft som er den samme som brukes i maten vi spiser hver dag. Jeg ville skjønt at ordføreren ble opprørt hvis jeg hadde brukt oljemaling eller noe annet som skader naturen.

– Synes det er nydelig

– Hvor lenge har du planlagt dette kunstverket?

– Jeg har hatt et ønske i mange år om å male en frossen foss. For tre uker siden var jeg på Hovden med barna for å stå på ski. Da jeg så landskapet, fargen på fjellet og alt det hvite og blå, så bestemte jeg meg for å komme tilbake for å male denne aktuelle fossen. Jeg fant ut at det ville passe fint med noe rødt der.

– Hvilke reaksjoner har du fått ellers?

– Med unntak av en svenske har alle jeg har snakket med sagt at de synes kunsten er nydelig. Kunsten har jeg laget fordi jeg elsker Hovden. Det er gjort med kjærlighet og ikke hat.