Se video over!

De to karene valgte å gå uti vannet til den.

— Vi kunne ikke la den sjansen gå fra oss. Det er sikkert den eneste sjansenvi får i livet til å dykke med en spermhval på den størrelsen. Til å dykke meden spermhval i det hele tatt, sier Frode Nilsen til bt.no.

Ikke redde

De to er erfarne fridykkere, og da de leste om saken på bt.no pakket de medseg utstyret og dro avgårde.

ERFAREN: Anders Ropeid (36) er en erfaren fridykker, men har aldri noensinne svømt med en hval på den størrelsen spermhvalen i Øygarden hadde. Foto: Privat

— Vi gikk en tur ned først, for å se om den var urolig. Vi traff faktisk påKurt Oddekalv som sa at den så rolig ut, og vi tok det for god fisk - og gikkuti, sier han.

— Var dere redd?

— Nei, det var vi ikke. Det var et par ganger den kom svømmende litt iraskeste laget, og da svømte litt bort. Vi var ikke redd, men vi kjente joadrenalinet. Det er jo et vanvittig stort dyr, sier han om den 13 meter langehvalen.

- Det er klart atvi måtte uti

Det er marinbiolog Ulf Lindström ved Havforskningsinstituttet som fastslo atdet var en spermhval somvar på besøk i Øygarden. Han fortalte til bt.no at det er vanlig å se dettedyret utenfor Vesterålen, og at det er svært uvanlig å se det på disse kanter.

FØRSTE GANG: Svømmeturen med den 13 meter lange spermhvalen var Frode Nilsens første møte med en hval. Han sier at det var en helt vanvittig opplevelse. Foto: Privat

Politiet ba folk holde seg unna.

— Er det først en hval på 13 meter her, så er det klart at vi må uti tilden, sier Nilsen.

— Jeg kjenner jo på en veldig ydmykhet. Det å møte et så stort dyr, fåkontakt. Kjenne at den tenker, lurer på hva vi driver med. Det var en vanvittigopplevelse, vi var helt fra oss da vi kom opp av sjøen. Dette er noe av detfeteste vi noen gang har gjort, sier han.

Fridykkeren kommer neppe til å glemme opplevelsen med det første.

— Dette var helt vanvittig. En fantastisk opplevelse. Vi hadde øyekontaktflere ganger, vi så jo at han lurte litt på oss. Den svømte rett mot meg medåpen munn. Jeg vet ikke hva det betyr eller hva den prøvde å signalisere. Vivar vel i vannet i rundt 2timer med hvalen, den var rolig og virket interesserti å finne ut hva vi var, forteller Nilsen.

Hva synes du omstuntet?