Samtidig tiltar demonstrasjonene mot statsministeren, og det kommer på nytt krav om at han må gå av.

Men Erdogan ser ikke ut til å gi etter for press. I et nytt forsøk på å dempe skadevirkningen av skandalen som ble avslørt rett før jul, sa Erdogan at deler av rettsvesenet står i ledtog med kriminelle gjenger.

Gülen

Statsministeren viste, uten å nevne navn, til Gülen-bevegelsen, ledet av den tidligere støttespilleren Fetullah Gülen. Gülen er en innflytelsesrik muslimsk geistlig som lever i frivillig eksil i USA og som antas å ha støttespillere innenfor det tyrkiske maktapparatet.

— Det er en gjeng som er i ferd med å utvikle seg til en kriminell organisasjon. Og det er noen elementer innenfor rettsvesenet som handler i sympati med visse kriminelle grupper i et forsøk på å sverte uskyldige mennesker ved å lekke konfidensiell informasjon, sa Erdogan i en tale lørdag.

Tatt av saken

Statsministerens utspill er det siste i en rekke og et åpenbart forsøk på å styre etterforskningen, der flere ministre og deres familiemedlemmer er involvert. Torsdag ble statsadvokaten som var ansvarlig for etterforskningen, tatt av saken av den tyrkiske riksadvokaten.

Avsløringene og den tyrkiske regjeringens handlemåte i etterkant har også fått EU til å reagere. Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier at Erdogan-regjeringens håndtering av saken vil være en «test for enhver politiker som hevder rettsstatens prinsipper».

Fra Brussel het det fredag at unionen forventer at anklager om korrupsjon blir behandlet åpent og upartisk.

Pass egne saker!

Tyrkias europaminister svarte på uttalelsen med å be EU være forsiktig med å blande seg inn i interne tyrkiske saker.

Statsminister Erdogan og hans parti AKP har hatt makten i Tyrkia siden 2002. Ifølge observatører og politiske kommentatorer kjemper han nå for å beholde makten foran viktige lokalvalg i mars. (©NTB)