I gamle dager sa man gjerne ondsinnet om billig svinekjøtt at det smakte fisk, for da hadde grisen blitt matet med billig sildemel. Ifølge produsentene av dyreprotein vil det derimot smake verken kylling eller svin dersom laksen nå får moderne produsert beinmel fra slakteriavfall i fôret. Ved å holde beinmel fra storfe og andre drøvtyggere unna, mener ekspertene også at faren for kugalskap er borte. Oppdrettsbransjen er likevel avventende til å benytte seg av muligheten som Mattilsynet nylig åpnet for.

— Når det gjelder spørsmålet om trygg mat, er det helt greit å bruke slikt beinmel, men markedet er skeptisk, særlig i Frankrike, sier direktør Henrik Stenwig for helse og kvalitet og Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening til NTB.

Regelendringen som trådte i kraft forrige tirsdag, er en oppmyking av et totalforbud mot å gi fisk og avlsdyr kjøttbeinmel som ble innført av EU etter utbruddet av kugalskap i 2001. I mellomtiden har det bare vært tillatt å gi beinmelet til kjæledyr og pelsoppdrett. Mye har dessuten blitt spredt på jordene som gjødsel.

EU har gått med på å åpne for at oppdrettsfisk kan spise kylling- og griseproteiner, og har til vurdering om kylling skal få spise svinemel mens griser skal få spise kyllingmel. Det er stilt strenge krav til produksjonen og det må være egne produksjonslinjer, spesielt for å unngå at det skal forekomme spor av storfe i melet. (©NTB)