Fornøyde: Nestleder i Agder Venstre, Stein Inge Dahn (t.v.), og leder i Arendal Venstre, Pål Koren Pedersen, likte svært godt Venstre-leder Trine Skei Grandes tale til landsmøtet. Foto: Christian Storjord

BÆRUM: Venstre ønsker etter valget å regjere sammen med Høyre og KrF, men i et forslag fra sentralstyret til landsmøtet nevnes ikke Frp med ett ord når partiet uttaler seg om en borgerlig regjering etter valget i 2013. Sentralstyremedlem Hans Antonsen er rimelig klar når han beskriver forholdet mellom Venstre og Frp:

– Det er vanskelig å se for seg at vi kan sitte i en regjering med Frp etter valget i 2013 med dagen politiske forskjeller, sier Antonsen, og nevner spesielt asylpolitikken og klimapolitikken.

Antonsen ønsker i likhet med partileder Trine Skei Grande en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre, og Antonsen ser ikke dette som usannsynlig. Selv om en slik regjering blir en mindretallsregjering som styrer med Frps støtte i Stortinget.

– Hvis Frp holder på at de ikke vil støtte en regjering som de ikke er en del av, kan resultatet bli at Frp sørger for at Jens Stoltenberg regjerer videre.

Utelukker ikke alt samarbeid

— Desto sterkere Venstre blir etter valget i 2013, jo mer grønn og liberal blir regjeringen, sier Antonsen.

Han tror det er riktig at Venstre denne gangen ikke utelukker alt samarbeid med Frp, slik de gjorde i 2009. Antonsen peker på at en slik strategi lyktes i Oslo ved kommunevalget i fjor.

Heller ikke tidligere stortingsrepresentant, nå fylkestingsrepresentant Anne Margrethe Larsen ser for seg at Venstre og Frp kan sitte sammen i en regjering.

– Jeg tror det er riktig at vi snakker med Frp, men politisk er det for lang avstand.

Larsen ramser opp økonomi, miljø, bistand, integrering og kultur som politikkområder der avstanden mellom de to partiene er for stor.

– Vi kan ikke gå på akkord med vår politikk. Å regjere sammen med Frp sitter voldsomt langt inne hos meg, sier Larsen.

– Spesielt i forhold til integrering er vi fryktelig langt unna Frp.

Politikken avgjør

I likhet med Antonsen ser ikke Larsen at det er utenkelig at man kan få en ny borgerlig regjering med Høyre, KrF og Venstre etter valget i 2013. – Ved sist meningsmåling hadde de tre partiene 64 representanter inne, ikke langt unna flertall altså. Alle de tre partiene er i siget, så ingenting er umulig.

Larsen tror det viktigste nå er at Venstre er ærlige på sin politikk og selger den.

— Det er politikken som avgjør hvem Venstre kan sitte i regjering med. I dag er denpolitiske avstanden på viktige områder som miljø, innvandring og asylpolitikk etter min mening så stor at det ikke er mulig for Venstre og Frp å sitte i samme regjering, sier Eva Kvelland.

Stein Inge Dahn ønsker heller ikke å sitte i regjering sammen med Frp:

– Vi må ikke si nei til Frp, men vi må si nei til Frps politikk.