LILLESAND : — Om jeg blir bitt en annen gang så skal jeg rett til legen og ta i mot en eventuell sykemelding. Så mye ubehag og unødvendig vondt som jeg hadde frister ikke til gjentagelse, sier Lillesand-kvinnen.

Angrepet skjedde i slutten av juli, men hun har ennå smerter. Under en kveldstur i det populære friluftsområdet Kaldvell merket hun at det svei i høyre fot. Hun tenkte at det skyltes noen småstein i skoen. På ankelen hadde hun fått et lite blodig kutt.

Bitt før

— Jeg tenkte ikke noe mer på det, men da jeg våknet neste dag hadde jeg veldig vondt i beinet. Det begynte å bli hovent, og tenkte at jeg kanskje hadde vrikket det, sier Jenssveen.

Slik så foten hennes ut etter noen dager. Hevelsen strakk seg opp til kneet. Foto: Privat

Hun viste beinet til moren, som ikke i tvil om at det dreide seg om hoggormbitt.

— Jeg har blitt bitt før, og da gikk det greit. Derfor jeg gikk ikke til legen, sier Jenssveen.

Etter fem dager hadde beinet hovnet kraftig opp til kneet og blitt hardt. Men Jenssveen tenkte at det ville gå over. Det var mandag og hun gikk på jobb som vanlig, men var «helt i koma». Dagen etter oppsøkte hun endelig legen sin.

Måtte sitte i ro

— Hun var irritert og jeg fikk masse kjeft for å ha kommet for seint, sier Jenssveen.

For at motgiften skal virke må den tas innen 48 timer, fikk hun opplyst.

— Hadde hunden min blitt bitt, ville jeg dratt til legen med en gang, smiler Lillesand-kvinnen.

Bittet sees ennå på foten, halvannen måned etter har hun fortsatt smerter. Foto: Eivind Kristensen

Hun trosset legens råd om å sykemelde seg, men fikk streng beskjed om å være helt i ro. På jobb måtte hun sitte med beinet i vater.

— Det to tok over to uker før jeg fikk på meg sko igjen, sier Jenssveen.

30 prosent av bittene ufarlige

Hoggorm er Norges eneste giftige slange. Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botaniske hage, opplyser at den har samme type gift som klapperslanger. Giften virker på blodlegemene og skader vev. Men i 30 prosent av alle huggormbitt sprøytes det ikke inn gift.

- Hvis huggormen biter og sprer inn gift, er du som regel ikke i tvil. Det svir som omtrent som et vepsestikk, sier Solheim.

Hoggorm er Norges eneste farlige slange. Foto: Poppe, Cornelius

For 15 år siden ble han selv bitt da han skulle vise fram en huggorm til en journalist. Slik han pleier, tok han den opp med et grep i nakken.

— Så klarte den plutselig å gjøre noe jeg ikke trodde var mulig. Den vred hodet ut til siden og glefset som en hund i tommelen og i langfingeren, sier Solheim.

Dødsfall sjeldent

Ifølge Folkhelseinstitutteter de alvorligste reaksjonen hevelser over hele kroppen, oppkast, kvalme, magesmerter, hjerte-bank, sjokk, svimmelhet og bevisstløshet. Rådet er alltid å kontakte lege men får du slike symptomer skal du gå rett til sykehus.

Enkelte kan reagere kraftig på hoggormgift, men dødsfall skjer sjeldent i Norge, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Ormene kjennetegnes av et svart sikksakkbånd langs ryggen. Roar Solheim sier de liker seg på solfylte plasser, både i tørre engbakker ute ved kysten, i myrområder og ved vann der de kan jakte på frosk.

— De kan dukke opp nær sagt hvor som helst. Det eneste stedet du stort sett ikke vil finne huggorm er inne i tett skog og barskog, som ikke er soleksponert, sier han.

Han avviser ellers at det finnes "ormeår", med spesielt store forekomster, og mener dette er noe som er skapt av sensasjonshungrige medier .

— Har èn avis først skrevet at det er ormeår, har du det gående som en brannfakkel i hele landet. Om man ser mye eller lite orm fra år til år kan henge sammen med at ormene i enkelte år må flytte mer på seg for å jakte på frosk og smågnager, sier Roald Solheim.