KRISTIANSAND: — Jeg har fått mange reaksjoner. Forslaget fra programkomiteen har blitt oppfattet som om KrF er på glid i forhold til homofile ekteskap. Men KrF står for det samme synet som før, understreker Hans Fredrik Grøvan , fylkesleder i Vest-Agder KrF.

— KrF har signalisert at vi ønsker å reversere dagens ekteskapslov, innført i 2009, som likestiller homofile og heterofile par. Vi ønsker at ekteskapet skal være en ordning mellom mann og kvinne, samt at barn har rett til en mor og en far, fortsetter han.

- Uheldige formuleringer

I går skapte programkomiteen i KrF et inntrykk av at KrF mener at ekteskapet ikke lenger skal være en ordning forbeholdt mann og kvinne, og at partiet nå åpner opp for homofile ekteskap. Grøvan mener at uheldige formuleringer fra programkomiteens side medførte at en samlet presse misforsto forslaget.

— Programkomiteen har foreslått at det skal utredes en ny lov som kalles samlov. I denne samloven skal det utredes vigselsordninger som gjør at tros- og livssynssamfunn fortsatt skal kunne praktisere vigsel. Samtidig vil tros- og livssynssamfunn selv kunne ta stilling til om de skal vie både heterofile og homofile par.

Hans Fredrik Grøvan.jpg

— Men vil ikke dette si at KrF åpner opp for homofile ekteskap?- Ja, det kan tolkes i den retning. Jeg er opptatt av at vi skal få fram et annet syn enn dette i vårt program.

— Så dette er ennå uklart?

— Ja, mange oppfatter dette som uklart. Denne tvilen bør korrigeres, slik at det ikke er tvil om hva partiet mener om denne saken, sier Grøvan.

- Korrigert

Onsdag formiddag sendte KrF ut en pressemelding, hvor det presiseres at KrF ikke har endret sitt syn på ekteskapet mellom mann og kvinne.

— Forslaget fra KrFs programkomité innebærer ikke en endring av politikk på dette punktet, men homofile skal har rett til juridiske rammer rundt sitt samliv. Det er heller ikke ny politikk fra KrF, sier Dagrun Eriksen , leder av KrF sin programkomité og stortingsrepresentant for Vest-Agder, i pressemeldingen.

Dagrun Eriksen.jpg

— Forslaget fra programkomiteen er dårlig formulert, og derfor ble det sendt ut en pressemelding. Jeg velger å tro at forslaget vil bli bedre formulert, slik at ekteskapet fortsatt oppfattes som en ordning mellom kvinne og mann, påpeker Grøvan.

- Har gitt beskjed

— Har du gitt Dagrun Eriksen tilbakemelding i dag?

— Jeg har mine interne kanaler, og de har jeg brukt. Hva jeg har sagt vil jeg holde for meg selv.

— Har det kommer noen partiutmeldelser i dag?

— Det kjenner jeg ikke til. Dette er ikke et vedtak, men et forslag som gjentas i en høringsrunde. Jeg tror prosessen vil ende opp med formuleringer vi kjenner oss igjen i, sier Grøvan.