— Jeg har besluttet å oppheve unntakstilstanden over hele landet - med unntak for bekjempelse av kjeltringer - fra og med 25. januar, opplyste feltmarskalk Hussein Tantawi i en fjernsynstale tirsdag.

Den delvise hevingen av unntakslovene faller sammen med ettårsmarkeringen for starten på det egyptiske folkeopprøret. Men Tantawis unntak for «kjeltringer» er kontroversielt, ettersom aktivister anklager militærmyndighetene for å bruke begrepet altfor vidt i et forsøk på å kue politiske motstandere.

— Unntakstilstanden er ikke på noen som helst måte blitt opphevet, sier Hossam Bahgat, lederen for Egyptisk initiativ for individuelle rettigheter.

Egypts befolkning har levd under unntakstilstand uavbrutt siden islamister drepte president Anwar Sadat i 1981. I 2010 ble loven begrenset til å gjelde narkotika og terrorisme, men i fjor ble unntaksloven igjen utvidet - til å gjelde streiker, trafikkforstyrrelser og spredning av «falsk informasjon».

Opphevingen av unntakslovene har vært et av nøkkelkravene til demonstrantene som har fylt Egypts gater det siste året med krav om økt demokrati. (©NTB)