Selv om regjeringen bruker 28 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier, er bruken av oljepenger på samme nivået som i statsbudsjettet i fjor høst. En trygg økonomisk styring er avgjørende for å sikre en god utvikling i norsk økonomi, sa finansministeren da han tirsdag presenterte regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Der foreslår regjeringen å bruke 125 milliarder oljekroner i år. Det utgjør 3,3 prosent av anslått kapital i Statens pensjonsfond utland, eller det såkalte oljefondet, og er 0,7 milliarder kroner mindre enn det ble lagt opp til i budsjettet i fjor. Det betyr at det brukes 28 milliarder kroner mindre enn den forventede normalavkastningen i oljefondet, eller den såkalte 4-prosentbanen.

— I lys av situasjonen i norsk økonomi er det riktig å holde igjen bruken av oljepenger, sier Johnsen.

Han legger til at av hensyn til kronekurs og konkurranseutsatte virksomheter, legger regjeringen vekt på å ikke bidra til større press i økonomien.

— Med dette forslaget følger regjeringen opp det bidraget til å dempe kostnadspresset i Norge som partene i arbeidslivet ga i arbeidslivet, sier finansministeren. (©NTB)