– De innringet meg på skoleveien hjem og banket meg opp. I perioder kunne det skje daglig, fortalte Morten Harket i sin sterke innledning under regjeringens toppmøte mot mobbing fredag.

Harket deltok under møtet sammen med en rekke andre personer som har blitt utsatt for mobbing, samt representanter for elever, foreldre, barnehager og relevante fagmiljøer og organisasjoner. Toppmøtet markerer starten på regjeringens arbeid mot mobbing.

– Vi skal bruke 2015 til å virkelig gjøre et løft mot mobbing, lovet statsminister Erna Solberg (H). Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier regjeringens mål er at mobbetallene skal gå ned år for år fremover.

ta204780.jpg Foto: NTB Scanpix

Ingen selvtillit

Harket, som har hatt en eventyrlig internasjonal popkarriere med bandet a-ha og som soloartist, fortalte at mobbingen startet allerede på barneskolen. Verste var det i årene fra tredje klasse til sjette klasse.

– I dag har jeg holdt på som artist i over 30 år. Det var det lite som tydet på i mine barneår, fastslo han.

Han fortalte om en episode der en gutt kom bort til ham i skolegården. Harket trodde gutten skulle spørre ham om noe. Isteden fikk han et slag midt i ansiktet. Guttegjenger fulgte etter ham, ringet ham inn og banket ham opp jevnlig.

– Jeg befant meg på utsiden det meste av tiden, og fordi jeg hadde en fullstendig undergravd selvtillit, så hadde jeg aldri noe ordentlig grep rundt det. Det var ikke noe krutt i sparket mitt. Selv om det ikke var noen grunn til det, for jeg hadde evnen, men jeg hadde ikke tilgangen til meg selv. Og det er sentralt for hva mobbing gjør med deg, det undergraver utviklingen av dine muligheter, fortalte han.

Les også:

Bitre tårer

– Ofte gikk jeg hjem med bitre tårer som etter hvert ble tatt over av store vyer og dagdrømmer. Inni meg kjente jeg at jeg var sterkere enn alle de andre, og at jeg kom til å bli det. Men jeg visste samtidig at det ikke var nå, at jeg måtte gjennom lange, lange runder før det ville ordne seg. Hadde jeg ikke hatt den troen, vet jeg ikke hvilken retning dette ville tatt, sa Harket.

Han fortalte samtidig at ingenting forberedte ham bedre på årene i rampelyset enn årene med mobbing.– For det som skjer når du havner i rampelyset, er at du på mange måter blir en utstøtt av samfunnet, du blir ikke en av alle sammen. Du blir en som skiller deg ut. Og skille meg ut, det gjorde jeg den gangen, fortalte han.

– Mobbing er en kultur. Du må dyrke deg vekk fra mobbing med en annen kultur, var Harkets råd da han snakket til forsamlingen.