Lindheim tilbringer ventetiden med hundene inne i bilen. Foto: Øyvind Lindheim

— Jeg er nå på første sjekkpunkt, hvor vi skulle ha fire timers hviletid. På veien hit slet jeg med å holde hundene i sporet, de blåste ut av løypa hele tiden. Været var for dårlig til å kunne fortsette, så de utsatte starten med to timer, sier Lindheim fra bilen sin i Tufsingdalen, som han hviler i sammen med åtte hunder.

Femundløpet er et langdistanse sledehundeløp som starter i Røros og går gjennom åtte kommuner. Lindheim deltar i klassen F 400, som skal kjøre totalt 400 kilometer. Han kom til første sjekkpunkt klokka 17.01, og var forberedt på at været ville bli dårlig.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Null sikt

— Jeg håpte på dårlig vær, for det er det jeg har trent for, men ikke så dårlig som nå. Det er ikke forsvarlig å være ute, det er ikke sikt i det hele tatt. Hadde jeg startet nå, ville jeg ikke sett de bakerste hundene i spannet engang, sier han.

Veterinærer på stedet har nå informert ham om at været er for dårlig til at hundene kan sove ute.— Hundehengeren min står i Røros, så eneste alternativet mitt er å ha hundene i bilen, sier Lindheim.

Leteaksjon

Lørdag kveld ble det startet en leteaksjon etter fire juniorkjørere i løpet.

– Fire unge kjørere ligger i bivuakk i Narskaftet i Os kommune. De ligger værfaste, slik at situasjonen har eskalert til å bli en redningsaksjon. Vi forsøker nå å få dem ned fra fjellet slik at de slipper å være der i hele natt. Det er svært krevende forhold på grunn av stort snøfall og sterk vind, sier juryleder Roger Leegaard tilArbeidets Rett.

To av kjørerne er sammen, mens de to andre er hver for seg litt unna.

– Vi har løpende kontakt med alle fire, ingen har kommet til skade og er egentlig ved godt mot, imponerende nok, sier jurylederen.

Må tenke sikkerhet

Juryledelsen har valgt å fryse Femundløpet F400 med to timer. Leegaard bekrefter at det er ekstremværet i fjellet som er avgjørende.

– Flere av hundekjørerne i F400 ønsker å kjøre, men selv om de sikkert kan ta ansvar for egen kjøring, må vi overstyre litt og tenke mer sikkerhet. De får rett og slett ikke kjøre videre slik værsituasjonen er per nå.

For kjørerne i F600 var det også ekstreme forhold. Ved 20-tiden lørdag bestemte juryen at fjellrunden ved Orkelbogen skulle stenges. Det ga 25 kilometer kortere løype.

Forholdene er så ille at også løypemannskapene på snøscooter har tatt inn på utedoer i området, melder avisa.

Søkte tilflukt under et tre

Lindheim håper på en oppstart i løpet av natten.

— Det var snakk om at vi kunne kjøre ti på fire i natt, men jeg tror ikke det er sannsynlig. Været skal ikke løye før i morgen formiddag, sier han.

En annen kristiansander, den erfarne eventyreren Markus Ingebretsen, deltar i klassen F 600. Han skal ha søkt tilflukt for uværet under et tre sammen med sine tolv hunder.