– Jeg håper dere er fornøyde med at vi for første gang siden 1981 skal få lov til å se proffboksing i Norge, sa Erna Solberg lørdag. Her sammen med Cecilia Brækhus i Oslo Spektrum. Foto: Junge, Heiko/ NTB scanpix
Arkivfoto: Per Sigrud Sørensen, tidligere ordfører i Kristiansand og mangeårig høyrepolitiker, langer ut mot regjeringen etter Cecilia Brækhus første boksekamp på norsk jord. Foto: Torstein Øen

OSLO/KRISTIANSAND: Tidligere ordfører i Kristiansand og mangeårig høyrepolitiker, Per Sigurd Sørensen, langer ut mot eget parti etterCecilia Brækhus første boksekamp på norsk jord.

Arkivfoto: Per Sigrud Sørensen, tidligere ordfører i Kristiansand og mangeårig høyrepolitiker, langer ut mot regjeringen etter Cecilia Brækhus første boksekamp på norsk jord. Foto: Torstein Øen

Etter kampen lørdag kveld delte han dette innlegget på sine Facebook-sider: — Pinlig, tragisk og flaut at Norges regjering er stolt over å slippe dette til! Og når statsministeren står i ringen etterpå og hyller tre minutter som ender med at motstanderen slås til blods, er det bare pinlig.

— Jeg er absolutt uenig i regjeringens politikk her. Vi har levd med dette forbudet siden 1981. Her uttrykker jeg også min holdning til proffboksing - en idrett jeg ikke synes noe om, utdyper Sørensen til Fædrelandsvennen.

Les også: Brækhus knocket ut ut konkurrenten

Spektrum fylt til randen

Lørdag kveld var Oslo Spektrum fylt til randen, med 10.000 tilskuere, som ville se den første proffkampen i Norge på 35 år. Boksedronningen Brækhus fra Bergen har hatt et stort ønske om å få bokse i Norge, og lørdag møtte hun franske Anne Sophie Mathis i bokseringen.

Til stor jubel for tilskuere og tv-seere ble det knockout-seier til Brækhus i andre runde.

— Jeg hadde aldri i verden sett for meg dette. Ikke i mine villeste fantasier, sa Brækhus etter kampen.

– Jeg håper dere er fornøyde med at vi for første gang siden 1981 skal få lov til å se proffboksing i Norge, sa Erna Solberg lørdag. Her sammen med Cecilia Brækhus i Oslo Spektrum. Foto: Junge, Heiko/ NTB scanpix

Både statsminister Erna Solberg og kulturminister Linda Hofstad Helleland var til stede i Spektrum.

— Jeg håper dere er fornøyde med at vi for første gang siden 1981 skal få lov til å se proffboksing i Norge. Det er en stor glede for meg å ønske Cecilia Brækhus hjem, og proffboksing tilbake i Norge, sa Solberg før kampen.

Les også: - Nå er jeg klar for å feste

- Beklager lovendringen

— Dette er helt magisk. Jeg tror nesten ikke det at skjer. Vi har jobbet med dette i mange år, uttalte Hofstad Helleland.

Forbudet mot proffboksing ble innført i 1982, men opphevet av dagens regjering i 2014. Per Sigurd Sørensen mener det ikke har vært noen grunn til å heve forbudet.

— Jeg registrerte uttalelsene fra statsministeren etter kampen. Her er jeg dypt uenig, og jeg beklager denne endringen, sier den tidligere Høyre-ordføreren.

Først i juni kom klarsignalet for det første boksearrangementet. Under pressekonferansen uttalte kulturministeren at det har vært en hard kamp for å få tilrettelagt arrengementet.

— I utgangspunktet er det jo ikke en regjeringsoppgave å forby en idrett, men så ble det innført et forbud. Et forbud jeg mener vi har levd godt med i mange år, sier Sørensen og fortsetter:

Anne-Sophie Mathis forteller om et røft møte i Oslo Spektrum

- Skal vi hylle dette?

— Jeg mener formålet med denne idretten er noe ganske annet enn annen type idrett.

Da Fædrelandsvennen ber ham utdype dette, svarer han at:

- Dette så vi tydelig i går, da motstanderen blir slått til blods etter tre minutter. Så skal vi hylle dette? Det synes jeg ikke noe om.

— Så du kampen selv?

— Ja, tv-en sto på i stua. Det var mest for å se hvordan dette artet seg, sier Sørensen.

- Et særforbud

Leder for Frp i Kristiansand, Steinar Bergstøl Andersen, mener det var på høy tid at proffboksing blir tillatt i Norge.

— Vi har jobbet lenge for dette. Norge har hatt et særforbud i 35 år, noe som har gjort det vanskelig å utvikle talenter til idretten, sier han.

— Jeg har forståelse for at Sørensen og andre reagerer. Boksing er en omdiskutert idrett, men det blir som å stenge resten av verden ute hvis man innfører et forbud igjen.

Selv tror Andersen at det vil bli arrangert flere kamper i Norge.

— Det er en internasjonal og populær idrett. Med forbudet oppnådde man kun at norske utøvere reiste til Danmark.