Vi har snakket med treningsekspert Guri Brekke om hvor viktig foreldre ersom forbilder.

— Kan man arve foreldrenes holdninger?

— Ja, man ser gjennom forskning at barna arver foreldrenes holdninger tilfysisk aktivitet og forhold til matvarer.

- Hva vet vi om hvordan barn og unge motiveres i forhold tillivsstilsendringer?

— Forskning viser at barn og unge ikke motiveres til livsstilsendring fordide har forhøyet risiko for tidlig død. Det er vel ingen som sitter med noenfasitsvar, men trolig er det nyttig å stille barna åpne spørsmål. Det kan væreom hva de selv tror skal til for å endre livsstil, prøve å få dem selv til åuttale en målsetting, og se om han/hun kommer frem til noen konkretehandlinger. La dem prøve å finne aktiviteter som fører til at de mestrer ogønsker å gjenta dette. Belønn dem med ros når de er flinke til å gjøre rettevalg.

- Hvordan oppmuntre til et sunt kosthold?

— Det kan være nyttig å ta med barna i butikken og lære dem å velge de sunneproduktene. Vis dem nøkkelhullmerkingen og fortell om hvordan den fungerer. Visdem varedeklarasjonen og lær dem om hvordan de skal tolke denne i forhold tilsunt og dårlig fett, sukkerinnhold med mer. La dem også være med påmatlagingen. Min erfaring er at barn synes det er veldig kjekt å være med ålage mat og dekke på bordet. Buffé er også ofte en slager hos barn. Smaksløkenederes påvirkes av det du serverer dem og det øker sjansen for at de velger detsom smaksløkene gjenkjenner senere. Dette med kosthold kan være vanskelig forforeldre, for barn og unge er mange timer i barnehagen eller på skolen. Da erdet bra om institusjonen serverer dem sunn mat og at de også får kunnskap rundtmat og helse. Forhåpentlig kommer det også noe strengere regler ovenfor reklameog plassering i butikken av usunne matvarer til barn.

- Hva er det viktigste du lærer dem om fysisk aktivitet?

— Mange tenker nok at jeg må vise at jeg er fysisk aktiv gjennom å gå påtrening, joggeturer eller lignende – men de fleste timer i døgnet befinner vioss i hvile. Vi bruker ca. 60-75% av døgnet i denne tilstanden. Klarer man åøke energiuttaket på dette vil det ha større effekt enn å gå på trening ellerspille fotball 30–60 minutter i løpet av dagen. Gjør gjerne begge deler, menhvis du vil lære barna noe veldig viktig i forhold til fysisk aktivitet er detå smugmosjonere.