Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge— og anleggsplasser, er i dag pålagt å utstyre sine arbeidstakere med HMS-kort, hvis hensikt er å identifisere både hvem arbeideren er og hvem vedkommende arbeider for.

I dag er det imidlertid mulig å påbegynne et arbeid før HMS-kort kan framvises, en mulighet Arbeids- og sosialdepartementet nå ønsker å fjerne.

Forslaget til endringer i ordningen med HMS-kort ble fredag sendt på høring. Departementet foreslår også å utvide adgangen til å kontrollere HMS-kortenes gyldighet gjennom sanntidskontroll.

— Dette er endringer som byggebransjen er opptatt av. Forslagene er et ledd i oppfølging av regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet. Dette er gode tiltak som vil effektivisere ordningene, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Forslaget til regelendringer gjelder også renholdsbransjen, og innebærer blant annet at private næringsdrivende som har HMS-ansvar i form av plikter etter arbeidsmiljøloven, skal kunne kontrollere HMS-kortenes gyldighet. Regjeringen ønsker også å gi tilsynsmyndighetene en utvidet hjemmel til å inndra ugyldige HMS-kort. (©NTB)