Slik ser den lille plageånden ut. Foto: Tore André Baardsen

Et nasjonalt flåttsenter på Sørlandet sykehus skal formidle kunnskap om den smittefarlige lille blodsugeren.

— Torsdag ettermiddag blir det minikongress, foredrag og åpningsfest for alle som vil komme, sier Randi Eikeland, overlege og spesialist i nevrologi ved Sørlandet sykehus.

Hun er ansatt som leder for Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, og har siden januar jobbet med å etablere nyskapningen som får kontor ved sykehusene både i Kristiansand og Arendal.

Selve åpningsseremonien skjer i Kristiansand, og festen holdes i «Direktørens hage» på Eg.

— Det er allerede veldig stor interesse både fra fagfolk og publikum, sier Eikeland. Allerede nå i vår har hun avviklet opplysende folkemøter om flått både i Kristiansand, Arendal og Lister.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Kunnskapsbank

Nå ivrer hun for å spre så mye og så god informasjon som mulig gjennom flåttsenteret, samtidig som det forskes for å få fram enda mer kunnskap om hvordan flåttsykdommer smitter, utvikler seg og kan helbredes.

Slik ser den lille plageånden ut. Foto: Tore André Baardsen

— Vi skal bli en kunnskapsbank for hele landet, og gi best mulig informasjon om beskyttelse, behandling og hvordan det går med pasientene, sier Eikeland.Det er under et år siden daværende helseminister Jonas Gahr Støre var i Kristiansand og kunne fortelle at det nye nasjonale kompetansesenteret skulle legges til Sørlandet sykehus. Begrunnelsen var at sykehuset allerede ligger langt framme på feltet, og har årelang forskningserfaring.

På landstoppen

— Sørlandet er et høyendemisk område og ligger på landstoppen i forekomst av flåttsykdommene borrelia og TBE. Vi har drevet forskning på feltet i over ti år på høyt internasjonalt nivå, har godt samarbeid med universitetsmiljøet, gode nettverk, og lang erfaring med å formidle, sier Eikeland.

Blant folk flest hersker det mye uklarhet og mange alternative teorier om diagnoser og behandlingsformer. Eikeland håper de skal kunne gi noen gode svar:

— Alle går rundt og er litt bekymret for flått. Mange stiller kritiske spørsmål og blir forvirret av svarene som gis fra ulike hold. Vi skal være en base der folk kan få vite hva det offentlige helsevesenet mener, og de skal kunne stole på at de får god informasjon, sier hun.

Ønsker poliklinikk

Senteret får to ansatte som er tilgjengelig på e-post og telefon, og en nettside er under etablering. Men en egen poliklinikk står øverst på ønskelisten:

— Det tror jeg ville være det beste for imøtekomme den frustrasjon og skepsis mange pasienter føler når de ikke finner ut hva som feiler dem. Da vil vi kunne tilby en «second opinion», sier Eikeland.

Men hun vil likevel gi råd når andre står fast:

— En pasient kan sammen med sin lege gi meg kliniske opplysninger om prøvesvar, og jeg vil ut fra det se om jeg har noe å bidra med, sier hun.

Selv skal Randi Eikeland kombinere jobben som senterleder med fortsatt å ha pasienter - mange av dem med flåttsykdommer - ved sykehuset i Arendal.