Fædrelandsvennen har fått flere henvendelser angående et utenlandsk nummer som begynner på +371. Det har også Agder politidistrikt.

— Ikke svar

- Ikke ta telefonen, og ikke ring tilbake dette nummeret. Det er forsøk på svindel, opplyser operasjonsleder Miriam Stausland i Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Pressekontakt for Telenor, Roald Orheim, sier at Telenors kundeservice har hatt stor pågang fra kunder som har klaget på dette nummeret i helgen. — Ikke svar, og ikke ring tilbake. Dersom du ringer tilbake kan du bli belastet med 500 kroner minuttet på regningen din. Det er ingen fare så lenge du ikke ringer opp igjen.

Sperrer numrene

- Hva gjør Telenor med saken?

— Vi har rutiner for å sperre slike nummer. Siden det er helg, er jeg usikker på om de har klart å sperre alle numrene, men det blir gjort.

Telenor vet ikke hvordan de rammede kundene plukkes ut, men mange blir oppringt på samme geografiske sted til samme tid, skriver VG.

- Skummelt

Anette Brunsman fra Kristiansand ble oppringt av et 371-nummer klokka seks i dag morges, og kontaktet Fædrelandsvennen etter å ha lest denne saken.

— De ringte såpass tidlig at jeg ikke rakk å svare, men det er jo skummelt, sier hun.

Senere i dag fikk hun og flere venner en sms fra et nummer som begynner på +855 om at de hadde mottatt en mms, og kunne trykke på en link med adresse til zban.co.

— Jeg visste jo ikke hva det var, så jeg trykket ikke på linken, sier Brunsman og lurer på om også dette er svindelforsøk.

Pressekontakt Roald Orheim i Telenor opplyser at nummeret er registrert i Russland, men vet ikke om det kan være et svindelforsøk. Det har det ikke kommet meldinger til Telenor om.

— Generelt råder vi til å slette slike beskjeder når man ikke vet hvem avsender er, sier Orheim.

Landkoden i Latvia

Flere medier har skrevet om mobilsvindelforsøk fra +371-nummer denne helgen.

Det ringer bare en eller to ganger slik at du ikke rekker å ta telefonen.

— Oppringningene skjer med maskiner, og i dette tilfellet er det ikke sikkert av svindelforsøkene foregår fysisk fra Latvia, selv om landskoden på anropet indikerer det. Hvis du ringer tilbake, kommer du gjerne til en svinedyr teletorgtjeneste som ut fra gammel erfaring koster minst 500 kroner i minuttet. Og tiden går når du ikke oppfatter språk og budskap i den andre enden, opplyste Roald Orheim til Dagbladet tidligere i dag.