— I 1987 ble hele livet mitt forandret når jeg slapp låten "Luka". Det var ikke sånn at jeg hatet rampelyset, men det var rart å bli kjent for en hitlåt som handler om overgrep. Jeg fikk høre flere grusomme historier fra lyttere når den kom, så det er med blandede følelser at jeg mimrer tilbake til den suksesstiden, forteller Vega til Fædrelandsvennen.

- Jeg elsker Sting

Vega varmet opp for Sting på Odderøya 28. juni. Minnet gir henne et stort smil om munnen.

— I 1985 sendte han meg et personlig brev, hvor han hyllet debutalbumet mitt. Jeg ble jo selvfølgelig utrolig glad siden jeg var fan av han. Siden da har vi hatt litt kontakt, og det var utrolig gøy å møte han igjen på Odderøya i Kristiansand. Jeg har varmet opp for han en gang tidligere før også. Det er alltid med et smil om munnen at jeg møter Sting, forteller 56-åringen.

— Jeg og Sting var på samme plateselskap før, så jeg ble kjent med han når jeg var signert på A&M records.

Nordmenn skjønner humoren min

— Det jeg liker med nordmenn er at de skjønner humoren min! Det gjør faktisk ikke svensker, og det er synd siden jeg er bittelitt svensk selv.

Det merket hun spesielt under konserten på Odderøya i juni, hvor hun mener publikumsresponsen var

— Folket lo av vitsene mine i mellom låtene mine, og det er alltid kult. De samme vitsene slår ikke an i Sverige, hvorfor ikke? ler artisten.

På verdensturné

Selv om Vega ikke er den mest omtalte artisten i mediene for tiden, blir hun fortsatt booket til festivaler over hele verden. 6. juni dro hun på turné.

— Arendal er et av de siste stoppene, så nå merker jeg og crewet mitt på den dårlige humoren vår at vi begynner å bli sliten, ler Vega.

— Vi har vært innom både Israel, Spania, Frankrike, Italia og nå i det siste har det vært fokus på Skandinavia.

Platesalget er dødt og artister blir tvunget til å pakke kofferten for å holde konserter i alle verdens hjørner. Vega mener at musikkbransjen har forandret seg mye siden 80-tallet.

— Til og med de største heltene mine i bransjen som Bob Dylan og Leonard Cohen må dra på turné nå for å tjene penger. Platesalget er jo nesten dødt. Jeg kan skjønne at det er en tøff tid for band som vil slå igjennom i dag. Konserter er nesten den eneste måten å tjene penger på.

— Selv om musikkindustrien har forandret seg kolossalt siden 1987, har ikke jeg det. Jeg holder det fortsatt "back to the basics", med meg og min gitar. Det har jeg gjort siden jeg var 16 år.

"Luka" er ikke favoritten

Selv om hennes største hit "Luka" er den folk flest kjenner til, er det ikke artistens personlige juvel i diskografien.

— Mine personlige favoritter er nok låter som "Caramel", "Blood Makes Noise" og "Tom's Diner".

Publikummet i Arendal kan nok forvente en god blanding fra hele diskografien min i kveld. Det blir selvfølgelig de største hitsene, men også mye materiale fra de nyere albumene mine, avslutter Vega.