Åpen Folkekirke fikk 53 prosent av de 43 800 stemmene, mens de konservative fikk 47 prosent. Forskjellen er ikke stor nok til å gi utslag i antall representanter. Så når nå seks navn til Agder og Telemark bispedømmeråd er klare, vet vi at tre av dem vil bidra til at Den norske kirkes øverste organ åpner for vigsel av likekjønnede. Tre vil si nei.

J

Kai Steffen Østensen (nyvalgt) er godt fornøyd og nå vil han være konstruktiv. Foto: Kirken.no

an Olav Olsen og Øivind Benested er gjenvalgt til Bispedømmerådet fra den konservative siden, mens Kjetil Drangsholt — også han gjenvalgt - får med seg den 21 år gamle Kai Steffen Østensen fra Flekkerøy, når han skal til Kirkemøtet for å åpne for vigsel av likekjønnede.

— Resultatet er en gjenspeiling av den uenigheten vi har i vårt bispedømme. Så blir det spennende å se hvordan vi kan jobbe sammen. Jeg ønsker å bidra konstruktivt for at alle i kirken fortsatt kan leve sammen med to syn, og at også vårt syn blir synlig ved at vigsel av likekjønnede blir innført, sier nyvalgte og fornøyde Kai Steffen Østensen.

Liberal vind over landet

I tillegg til de fire som er valgt blant medlemmene, er soknepresten i Domkirken, Aud Sunde Smemo og organist Geir Ivar Bjerkestrand fra Eide i Aust-Agder valgt inn som representanter for de ansatte. Hun sier ja, og han sier nei til likekjønnet kirkevigsel.

Øivind Benestad (gjenvalgt) er glad for egen del, men trist for manglende nasjonal støtte. Foto: Torstein Øen

— Jeg er svært glad for egen del, og er relativt fornøyd med resultatet i bispedømmet vårt. Men på nasjonalt plan er jegtrist og skuffet over at vi trolig blir et mindretall påKirkemøtet som står for Levende Folkekirkes teologi, sier Øivind Benestad, som har frontet kampen for kirkens tradisjonelle ekteskapssyn - ikke bare på Sørlandet, men over hele landet.Når Bestestad sier han er trist, har det sin årsak i at den kristelige avisen Vårt Land de siste dagene har kunnet fortelle at de liberale har vunnet valget i både Oslo, Borg og Hamar, Tunsberg og Nidaros - og at i konservative Møre, har medlemmenes stemmer fordelt seg likt. Det går mot klar liberal seier.

Ikke klart før i desember

Kjetil Drangsholt er ikke trist.

Kjetil Drangsholt (gjenvalgt) er glad Åpen Folkekirke fikk slik støtte "i dette ganske konservative bispedømmet". Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg er veldig glad for at vi i dette ganske konservative bispedømmet får to kandidater inn i Bispedømmerådet og Kirkemøtet. I ukene som kommer må vi minne de nyvalgte menighetsrådene om at de - når de skal velge tre representanter til Bispedømmerådet - spiller en avgjørende sentralkirkelig oppgave, sier Kjetil Drangsholt.For det er først etter at menighetsrådene i november velger ytterligere tre representanter til Bispedømmerådet, vi får vite hvordan den endelige sammensetningen blir for både Kirkemøtet og Bispedømmerådet.

Blant de ti som satt i det sørligste bispedømmerådet i forrige fireårsperiode, var det kun to som stemte for kirkelig vigsel av likekjønnede da Kirkemøtet drøftet saken i 2014. ## Rekordstor valgdeltakelse

I Agder og Telemark bispedømme steg valgdeltakelsen i kirkevalget fra 14,5 prosent i 2011 til 17,4 prosent i år. I hele landet økte valgoppslutningen fra 13,5 til 16,7 prosent nå. Den har aldri vært høyere.

Homosaken avgjøres i april

Kirkerådet har bestemt at de nyvalgte medlemmene i bispedømmerådene, allerede i sitt første kirkemøte i april, skal avgjøre om likekjønnede får gifte seg i kirken. Det er biskopene som har bedt om dette.

Jan Olav Olsen (gjenvalgt) sier biskopene "har et stort ansvar for å se framover og finne veier nå". Her fra Kirkemøtet i Kristiansand i 2013. Foto: Reidar Kollstad

«Kirken må erkjenne at det foreligger to syn i denne saken som ikke lar seg forene. De som forfekter det ene syn, må likevel akseptere at andre mener annerledes. Vi mener derfor at Kirkemøtet bør inviteres til å gjøre et nytt vedtak hvor denne erkjennelsen legges til grunn,» heter det i brevet fra biskopene.— Biskopene - og vi andre - har et stort ansvar for å se framover og finne veier nå, sier Jan Olav Olsen, som er gjenvalgt etter å ha ledet Bispedømmerådet i fire år.

Han forteller at han tippet dagens valgresultat for en måned siden.

— Men når menighetsrådene i november skal velge inn tre til Bispedømmerådet, er det vanskeligere å tippe. Men menighetene i innlandet veier tyngre i det valget, så kanskje det blir to representanter til oss og én til Åpen Folkekirke. Kanskje dette er mer et håp enn tips, sier Olsen.